ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norskt fartyg torpederat – oljepriset rusar

  • John Fredriksen. Foto: Hasan Jamali/TT

Ett av de oljefartyg som under torsdagsmorgonen rapporterades ha attackerats i Mellanösternregionen är ett fartyg från John Fredriksens norska shippingbolag Frontline, rapporterar branschmediet Tradewinds med hänvisning till källor. Fartyget ska ha torpederats vid hamnstaden Fujirah i Förenade Arabemiraten.

Flera fartyg utsattes för attacker i Omanbukten på torsdagsmorgonen, bland annat ett av norska Frontlines fartyg, vilket fick oljepriset att rusa över 4 procent.

Det norska fartyget uppges stå i brand enligt uppgifter från myndighetskällor i Förenade arabemiraten till nyhetsbyrån Bloomberg.

Ytterligare ett skepp har rapporterats med ett hål i skrovet, ovan vattenytan, enligt Bloomberg. Den amerikanska flottan har bekräftat att två skepp skadats i området under morgonen. Båda fartygen ska ha evakuerats enligt Reuters som också rapporterar att den brittiska flottan bekräftat ”en incident” i Omanbukten.

Det är tredje gången på kort tid som energiinfrastruktur attackerats i området. Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för torsdagsmorgonens attacker.

Tidigare har oljefartyg och infrastruktur attackerats av vad som misstänks vara jemenitiska huthi-gerillarörelsen, som strider mot Saudiarabien i hemlandet. Huthi-rörelsen är en Iranstödd shiitisk milis som gör anspråk på styret i Jemen. Spänningarna har trappats upp ytterligare sedan USA rev det så kallade kärnavtalet med Iran och för några veckor sedan beslöt att inte förlänga frisedlar till flera av Irans största oljekunder, bland annat Indien, Japan och Sydkorea.

Om Iran pekas ut som ansvarigt för torsdagens attacker lär spänningarna i regionen öka ytterligare, vilket ger stöd för oljepriset.

Omanbukten är också en central del i den logistiskt viktiga regionen kring Persiska viken där en stor del av världens olja skeppas. Drygt 16,5 miljoner fat olja passerar Hormuzsundet mellan Omanbukten och Persiska viken varje dag.

I slutet av maj rapporterade Bloomberg att brittiska Lloyds Market Association, som företräder medlemmar i försäkringsmarknaden Lloyd's of London, klassat hela Persiska viken inkluderas bland de områden som är associerade med störst risk för frakttransporter och därmed högre försäkringspremier. 

Det inkluderade också hamnstaden Fujairah där torsdagsmorgonens attacker alltså ska ha ägt rum. 

Det saudiska börsindexet Talawud All Shares faller på torsdagsmorgonen, ned drygt 0,9 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies