ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oljepriset når högsta nivån på fyra månader

  • Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Priset på både Nordsjöoljan och amerikanska WTI:n fortsätter uppåt under torsdagen tillbaka till novembers nivåer. Strypt produktion från Opec och sanktioner mot Venezuela och Iran ger stöd till prisuppgången, rapporterar Reuters. 

Oljekartellen Opec och dess allierade har sedan årsskiftet hållit nere produktionen med avsikten att stärka oljepriset efter den kraftiga prisnedgången vid fjolårets slut. 

Tidigare i mars meddelade Saudiarabien att landet i april dessutom planerar att hålla oljeproduktionen klart under den tillåtna nivån om 10,31 miljoner fat per dag enligt överenskommelsen som träffades inom Opec.

Även den politiska oron i Venezuela med amerikanska sanktioner på det statliga oljebolaget PDVSA har sänkt tillgången ytterligare. Därtill uppger källor till Reuters att USA planerar att strypa Irans export med omkring 20 procent till under en miljon fat per dag från och med maj genom att kräva sänkt import från ett antal länder med hot om sanktioner.

På amerikansk hemmaplan noterades samtidigt ett tapp för både oljelagren och -produktion, vilket även gav stöd till prisutvecklingen för WTI-oljan.

Strax efter klockan 10 svensk tid hade spotpriset på ett fat Nordsjöolja stigit med 0,6 procent till 67,96 dollar, medan amerikanska WTI:n handlas upp 0,4 procent till priset 58,55 dollar per fat.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies