1515
Annons

Oljepriset fortsätter att stiga – sektorn lyfter på Stockholmsbörsen

Oljepriset stiger på tisdagen och når de högsta nivåerna på nästan tolv månader. Uppgången drar också med sig flera oljebolag på Stockholmsbörsen.

DNB räknar med sänkt försäljningsprognos från Volvo Cars

Foto:Volvo Cars

DNB Markets räknar med att Volvo Cars drar tillbaka eller sänker sin försäljningsprognos för 2022 och sänker sin riktkurs för aktien.

Det framgår av en analys där banken sänker riktkursen för Volvo Cars till 48 kronor (66) och upprepar rekommendationen sälj, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Volvo Cars har guidat för att 2022 års försäljningsvolymer blir något lägre eller oförändrade, jämfört med 2021. Med tanke på att försäljningen under perioden januari-augusti har sjunkit 21 procent ser DNB Market det som ”osannolikt” att bolaget når upp till den prognosen.

DNB självt räknar med att Volvo Cars försäljningsvolym uppgår till 609.000 bilar under 2022, vilket skulle motsvara en nedgång med 13 procent jämfört med 2021.

Utmaningarna i marknaden har ökat för 2023 samtidigt som risken är hög i samband med Volvo Cars lanseringar av nya modeller, menar DNB Markets enligt analysen.

”Vi ser en risk med tanke på 'överhäng' i aktierna i Volvo Cars och Polestar, i vilka 'free floaten' är exceptionellt låg, och vi tror att konsensus är för optimistiskt givet det utmanande marknadsläget”, skriver DNB Markets.

Lägre volymantaganden har lett till att DNB Markets sänkt sina estimat för Volvo Cars rörelseresultat, exklusive samrisk- och intressebolag, med i snitt 3 procent. 

För 2023-2024 ligger DNB Markets försäljningsestimat för Volvo Cars 8-10 procent lägre än konsensus och 9-16 procent lägre vad gäller rörelseresultatet exklusive samrisk- och intressebolag. 

Vid klockan 10.15 har aktien tappat 1,5 procent till 50,9 kronor.

Volvo Cars har fallit kraftigt på senare tid bland annat efter en rekommendationssänkning och flera nedjusteringar av riktkurser. Under föregående vecka rapporterades bland annat att Bernstein sänkt sin rekommendation för den svenska fordonstillverkaren till market perform från tidigare outperform och drog ned riktkursen till 60 kronor från 90 kronor.

På måndagen sänkte JP Morgan sin riktkurs för aktien till 70 kronor från tidigare 85 kronor. Av de elva analytiker som bevakar aktien, enligt Bloomberg, rekommenderar ingen köp. Åtta rekommenderar behåll och tre sälj. Den genomsnittliga riktkursen, baserat på nio av elva analytiker, ligger för närvarande på 66,4 kronor.

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera