ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oljepriset faller i väntan på ryskt besked

Oljekartellen Opec är beredd att dra ned produktionen villkorat att Ryssland lovar att göra samma sak, rapporterar Reuters. Efter en optimistisk inledning på veckan, faller oljepriserna i väntan på ryskt besked.

Delegater från Opec-länderna och allierade mötte som planerat Rysslands energiminister Alexander Novak i Wien för att diskutera sänkta produktionsnivåer. Enligt källor till Reuters inväntar nu kartellen svar på huruvida Ryssland är beredd att möta den planerade minskning.

”Jag är optimistisk. Det kommer att bli att avtal, men det är oklart hur mycket Opec och ej anslutna parter kommer att bidra med. Det är fortfarande under diskussion”, säger en Opec-delegat, enligt Reuters.

Enligt tre delegater kan en möjlig uppgörelse resultera i att Opec och dess allierade drar ned produktionen med 1 miljon fat olja per dag förutsatt att Ryssland i sin tur drar ned sin produktion med motsvarande 150.000 fat.

”Neddragningen ska vara mellan 1 och 1,3 miljoner fat. Vi måste bara se hur de distribueras”, säger en annan delegat till Reuters.

Oljepriserna återhämtade sig något i början av veckan efter att ha störtdykt under hösten med närmare en tredjedel av oktobers prisnivåer, men föll igen på torsdagen. Strax innan klockan 11 var spotpriset för ett fat Nordsjöolja ned närmare 3 procent och handlades för 59,95 dollar. WTI-oljan hade i sin tur fallit dryga 3,5 procent till 51,30 dollar per fat.

Energiminister Alexander Novak uppges nu ha återvänt till Ryssland från Wien, möjligtvis för att möta med president Vladimir Putin. Parterna förväntas mötas igen för vidare diskussioner på fredagen.

Samtidigt uppmanar USA president Donald Trump Opec att inte sänka produktionsnivåerna.

”Förhoppningsvis kommer Opec att lämna oljeflödena som de är, inte begränsade. Världen vill inte ha, eller behöver, högre oljepriser”, skrev presidenten på Twitter på onsdagskvällen svensk tid.

Den amerikanska presidentens inställning kan komma att försvåra Opec-förhandlingarna och sätta press på Saudiarabiens ledare Mohammed bin Salman, vars största allierade i väst är USA.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies