Oljeeldat kraftverk satt i beredskapsläge efter ansträngt el-läge
Det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge har satts i beredskapsläge. Orsaken är kylan och den ansträngda kapaciteten i elnätet.
Hoppa till innehållet
Det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge har satts i beredskapsläge. Orsaken är kylan och den ansträngda kapaciteten i elnätet.
De senaste sex åren har Phoenix BioPower arbetat intensivt med utveckling av BTC-tekniken för högeffektiv biokraft. Med denna utveckling som grund tar nu bolaget sikte på den första kommersiella anläggningen för flexibel och reglerbar produktion av förnybar el.
Energiomställningen som Sverige, Europa och övriga världen nu genomför innebär framförallt en omfattande elektrifiering av samhället där fossila bränslen eller insatsvaror ersätts med elektrifiering eller gröna gaser som vätgas producerad med el. Denna omställning ställer enorma krav på den framtida elförsörjningen i Sverige och internationellt och enorma mängder ny produktionskapacitet måste byggas. I Sverige förväntas elbehovet fördubblas på knappa 30 år som måste mötas av nyproduktionskapacitet.
En stor del av framtidens el förväntas produceras av väderberoende anläggningar som till exempel sol- och vindkraft. Dessa fantastiska tekniker kan dock inte leverera el alla timmar på dygnet eller när behovet är som störst. För att möta elektrifieringens behov av elproduktion hela dagen, varje dag och hela året, kommer reglerbar produktion behövas. Den teknik som Phoenix BioPower utvecklar för högeffektiv biokraft möter detta behov med en flexibel och reglerbar produktion av förnybar el och fjärrvärme – där det behövs, när det behövs.
BTC-tekniken (Biomass-fired Top Cycle) producerar el med en högre effektivitet än traditionella kraftvärmeverk, vilka de har många av i Sverige. Där normala anläggningar ligger kring 27–32 procent effektivitet kan en BTC-anläggning nå 42–55 procent beroende på storlek, en väsentlig ökning. Denna högre effektivitet ger lägre produktionskostnader och tillsammans med reglerbarheten i förlängningen lägre elpriser.
Efter sex år av teknikutveckling är bolaget nu redo att ta sikte på en första kommersiell demonstrationsanläggning. Bolaget är i kontakt med flera intressenter, både i Sverige och internationellt, avseende en BTC-anläggning. Med dessa intressenter bygger ny bolaget vidare på kommersialiseringsplanen att driftsätta en första anläggning detta decennium.
Var en del av förändringen - Besök Phoenix BioPower här
Fakta om Phoenix BioPower:
Phoenix BioPower utvecklar teknik för högeffektiv biokraft baserad på integrerad förgasning med förbränning i en gasturbin och ånginjicering. Anläggningen producerar reglerbar förnybar el och värme.