ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stigande priser lyfter oljebolagen på börsen

  • Foto: Bj¯rnbakk,Jan-Morten, BjØrnbakk,Jan-Morten

Oljesektorn handlas upp under måndagsmorgonen i spåren av ett stigande oljepris på växande oro i Mellanöstern.

Det var på fredagen som det brittiskflaggade och svenskägda Stena Impero beslagtogs av Iran i Hormuzsundet, vilket Di tidigare har rapporterat om. Nyheten fick oljepriset att vända tydligt uppåt på oro för vikande utbud till följd av den allt mer upptrappade konflikten i religionen.

Irans åtgärder mot fartyget kom dagen efter att president Donald Trump meddelat att USA skjutit ner en iransk drönare, uppgifter som Iran tillbakavisat. I början av juli beslagtog Gibraltar en iransk tanker som misstänktes vara på väg att lossa i Syrien, i strid med EU:s sanktioner.

Storbritannien har beordrat att oljetankern omedelbart ska släppas och har meddelat att sanktioner mot Teheran inte kan uteslutas. Irans ambassadör i Storbritannien har i sin tur varnat för eskalerande åtgärder.

”Råoljan har tyngts av oro för att efterfrågan bromsar in, men fokus skiftar nu tillbaka till utbud och geopolitisk risk, vilket borde ge stöd till priset på kort sikt”, säger Kim Kwangrae, råvaruanalytiker på Samsung Futures i Seoul, till Bloomberg News.  

Nyheten om att produktionen vid Libyens största oljefält, al-Sharara, stängdes ner på fredagen efter att en ventil av okänd anledning stängts av, skapade ytterligare oro för sjunkande utbud.

Strax efter klockan 10 svensk tid ligger spotpriset på ett fat Nordsjöolja på 63,90 dollar, motsvarande en uppgång om 1,7 procent. Amerikanska WTI-oljan handlas samtidigt för 56,88 dollar per fat, upp 2,1 procent.

Prisutvecklingen ger även stöd till oljebolagen på Stockholmsbörsen som lyfter på bred front under måndagens handel. Lundin Petroleum stiger 1,7 procent, medan Enquest är upp 4,2 procent och Tethys Oil klättrar 1,4 procent.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies