ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oljeanalytiker byter fot: Den här marknaden krymper nästa år

  • Foto: Leif R Jansson/TT

I en ny sektoranalys skriver energianalyshuset Rystad ner utsikterna för oljeservicebolagen rejält nästa år. Tre års stadig omsättningstillväxt vänder till kontraktion redan nästa år, enligt analysen.

Den bidragande orsaken är framför allt att prognoserna för oljepriset sjunkit. Nu ligger prognoskonsensus för 2020 kring 60 dollar per fat, att jämföra med tidigare 70 dollar.

Med det lägre priset ser Rystad Energy intäkterna minska med 4 procent i oljeservicesektorn globalt nästa år.  

”Lägre oljepriser medför negativ tillväxt på marknaden 2020”, skriver Rystads oljeserviceanalytiker Audun Martinsen. 

”För leverantörerna innebär detta att den tre år långa tillväxten i sektorn kommer att vända, oavsett vilket segment man studerar”, fortsätter han. 

Oljeservicesektorn uppskattas nå 2 procents tillväxt i år, till 647 miljarder dollar i omsättning. Nästa år väntas siffran falla till 621 miljarder – förutsatt ett oljepris kring 60 dollar per fat.

Segmentsvis antas skifferoljesektorn drabbas värst med krympande intäkter på 6 procent, enligt analysen. Offshoreverksamhet beräknas falla med 1 procent.

Med stöd av liggande order finns det emellertid branscher som kan fortsätta att växa, exempelvis undervattensutrustning och offshoreborrning. Tillväxten kan ändå förväntas falla från tvåsiffrigt till ensiffrigt.

”Den här nya marknadssynen står i skarp kontrast till vad vi tidigare förutsåg när prisestimaten låg kring 70 dollar för 2020 [...] Nedsidesriskerna har ökat på oljemarknaden, och vi kan dessutom ställas inför ökad motvind 2020”, skriver Audun Martinsen.

I det längre perspektivet, 2021, ser Rystad Energi fortfarande positiva utsikter för den globala oljeservicemarknaden och en 5-procentig tillväxt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer