ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ryske oligarken stämmer USA över sanktioner

  • Enligt stämningsansökan har sanktionerna förstört Oleg Deripaskas rykte och levebröd, samt resulterat i att hans förmögenhet krympt med 81 procent eller 7,5 miljarder dollar. Foto: Sergey Ponomarev

Oligarken Oleg Deripaska, som kontrollerar aluminiumkoncernen Rusal, har stämt USA:s finansdepartement och vill att en federal domare lyfter sanktionerna mot honom. Det rapporterar Bloomberg. 

Det var i april förra året som USA:s finansdepartement offentliggjorde en lista med ett antal personer inklusive Oleg Deripaska som skulle beläggas med sanktioner som svar på Rysslands inblandning i presidentvalet 2016, vilket Di tidigare rapporterat om. 

I fredagens stämningsansökan hävdar den ryska affärsmannen att den amerikanska regeringen var partisk mot honom och hade gjort påståenden baserade på ”falska rykten och insinuation” och att han därmed ska tas bort från USA:s sanktionslista, skriver Financial Times.  

Enligt stämningsansökan har sanktionerna förstört Oleg Deripaskas rykte och levebröd samt resulterat i att hans förmögenhet krympt med 81 procent eller 7,5 miljarder dollar. 

”Jag har lämnat in ett civilt klagomål mot finansdepartementet och OFAC för att rentvå mitt namn och lyfta de sanktioner som infört mot mig av politiska skäl”, skriver Oleg Deripaska själv på Instagram. 

I slutet av januari lyfte USA sanktionerna mot Rusal och holdingbolaget EN+ efter att Oleg Deripaska formellt minskat sitt ägande i aluminiumimperiet till mindre än 50 procent, vilket Di tidigare rapporterat om. 

Rusal äger även det svenska aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies