ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ökade sjukvårdskostnader bakom stigande amerikansk inflation

En kraftig fördyring av sjukvårdsförsäkringar bidrog till att den amerikanska inflationen kom in högre än förväntat för augusti.

Sjukvårdskostnaderna för det amerikanska folket ökar rekordartat, ökningen i augusti var den största sedan 2016, rapporterar Bloomberg. Detta påverkade både kärn-KPI och breda KPI.

För kärn-KPI sattes augustinoteringen till en ökning på 0,3 procent jämfört med juli och 2,4 procent jämfört med augusti i fjol, enligt siffror från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Bedömare menar att den starkare inflationen än förväntat inte kommer att påverka marknadskonsensus att Federal Reserve ska sänka räntan på sitt räntemöte nästa vecka. Däremot kan siffrorna ge centralbankens direktion utrymme att vänta med fler sänkningar längre fram i år.

Inflationen kan dessutom få ytterligare bränsle senare i höst givet de amerikanska tullarna mot vissa kinesiska varor som trädde i kraft i början av september, och de ytterligare tullar som ska träda i kraft i mitten av oktober. 

I en separat rapport på torsdagen sjönk också antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd med 15.000 personer, till 204.000 personer i förra veckan.

Analytiker hade räknat med 215.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Reuters snittprognos.

Det är ytterligare ett tecken på att den breda arbetsmarknaden fortfarande är stark, trots andra tecken som tyder på inbromsning i ekonomin, skriver Bloomberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies