ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Orexo bättrar resultatet – spår starkt 2019

  • Orexos vd Nikolaj Sørensen. Foto: Banfa Jawla

Läkemedelsbolaget Orexo redovisar en ökning av ebitda-resultatet med 19 procent på årsbasis till 60,4 miljoner kronor för det andra kvartalet. Försäljningen av Zubsolv ökade med 6,7 procent i lokal valuta på den amerikanska marknaden.

Nettoomsättningen uppgick till 201,2 Mkr under det andra kvartalet, att jämföra med 199,7 Mkr under motsvarande period föregående år. Fjolårets andra kvartal påverkades dock av en delmålsbetalning om 30,8 miljoner kronor. Räknas den bort ökade omsättningen med strax över 19 procent.

Försäljningen av Zubsolv, läkemedlet för behandling av opiatberoende i USA, ökade med 16,4 procent på årsbasis till 184,4 Mkr. I lokal valuta var försäljningsökningen 6,7 procent.

Därmed står Zubsolvs amerikanska försäljning för närmare 92 procent av nettoomsättningen, upp från 79,3 procent under fjolårets andra kvartal.

Rörelsemarginalen stärktes från 22,7 till 26,2 procent på årsbasis.

Vd Nikolas Sørensen beskriver det gångna kvartalet som det första på flera år där bolaget haft låga juridiska kostnader. Därmed kan tidigare försäljningstillväxt och effektiviseringar ge effekt på resultatet.

”Finansiellt är kvartalet det starkaste någonsin, om vi bortser från delmålsbetalningar”, skriver han i en kommentar.

Zubsolv kommer att fortsätta driva bolagets tillväxt och Nikolas Sørensen pekar ut prissubventionerna på den amerikanska marknaden som en viktig faktor framöver. Enligt vd:n har Zubsolv i nuläget färre prissubventionsavtal. Utvecklingen mot att erbjuda patienter fler alternativ skulle alltså kunna gynna läkemedlet, med brasklappen att konkurrensen från generiska läkemedel samtidigt ökar.

Orexo väntar sig att det amerikanska hälsovårdsbolaget United Health Group kommer att börja prissubventionera generika under 2019 men att Zubsolv får oförändrad prissubvention och blir kvar på listan över rekommenderade läkemedel.

”Vi är på rätt väg för att 2019, finansiellt och operativt, blir det starkaste året någonsin”, skriver Nikolas Sørensen

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies