1515
Annons

Oenighet om Sandvik efter rapportsmällen – här är dagens rekar

Foto:Johanna Norin/TT

Sandvik föll över 5 procent på börsen i går efter att ha kommit med en kvartalsrapport som inte övertygade marknaden. Analytikerna är dock oense om aktien som får både rekommendationshöjningar och -sänkningar.

Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Höjda riktkurser för Nibe – här är dagens rekar

Foto:Richard Drew

Höjda riktkurser för värmepumpstillverkaren Nibe efter kvartalsrapporten och Catena Media får en köpstämpel av Carnegie. Här är fredagens riktkurs- och rekommendationsförändringar.

Carnegie höjer riktkursen för slamsugningsbolaget Norva24 till 41 kronor från 36 kronor och upprepar sin köprekommendation. Aktien stängde på 36,6 kronor föregående handelsdag.

Carnegie höjer riktkursen för Nordisk Bergteknik till 45 kronor från 41 kronor och upprepar rekommendationen behåll. Aktien stängde på 41,0 kronor på torsdagen.

DNB höjer riktkursen för Nibe till 116 kronor från 104 kronor och upprepar behåll. Aktien stängde på 106,8 kronor.

SEB höjer riktkursen för Nibe till 108 kronor från 100 kronor och upprepar behåll.

Carnegie höjer riktkursen för Nibe till 93 kronor från 85 kronor och upprepar behåll.

ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Nibe till behåll från köp.

Goldman Sachs sänker riktkursen för spelkoncernen Embracer till 77 kronor från 83 kronor och upprepar rekommendationen neutral. Aktien stängde på 75,1 kronor.

Jefferies sänker riktkursen för säkerhetskoncernen Securitas till 105 kronor från 125 kronor och upprepar behåll. Aktien stängde på 103,0 kronor.

Carnegie höjer riktkursen för specialistläkemedelsbolaget Calliditas till 133 kronor från 130 kronor och upprepar sin köprekommendation. Aktien stängde på 91,8 kronor.

Carnegie höjer kundanskaffningsbolaget Catena Media till köp från behåll och upprepar riktkursen på 37 kronor. Aktien stängde på 32,3 kronor.

Handelsbanken höjer den långsiktiga rekommendationen, på tre års sikt, för fastighetsbolaget John Mattson till market perform, från underperform med riktkursen 135 kronor, en höjning från tidigare 110 kronor.

Handelsbanken ändrar även den kortsiktiga rekommendationen för John Mattson, på tre månaders sikt, till behåll från sälj.

Carnegie sänker sin rekommendation för mattförsäljaren Rugvista till behåll från köp.

Danske Bank sänker riktkursen för Rugvista till 42 kronor från 50 kronor och upprepar behåll. Aktien stängde på 39,2 kronor på torsdagen.

Källor: Finwire, Bloomberg, Nyhetsbyrån Direkt

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera