ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

OECD vill sätta dit jättarna med nya skatteregler

Det ska bli svårare för jättebolagen att utnyttja lågskatteländer. Det föreslår OECD:s i sitt förslag till storstädning av ett förlegat globalt skattesystem.

OECD fick i förra året uppdraget från över 130 länder att se över ett sekel gamla skatteregler som bolag utnyttjat till bristningsgränsen. Jättar som Google och Facebook, men även lyxprodukttillverkare, har systematiskt valt lågskatteländer som Irland för att minimera kostnader.

Kärnan i förslaget, som presenterades i dag på OECD:s högkvarter i Paris, är att bryta regeln om att länder enbart kan taxera bolag som har en fysisk närvaro i landet. I det nya förslaget ska länder där ett bolags produkt eller tjänster används ha rätt att beskatta en del av bolagets globala vinster även om de inte är taxerade i landet och oavsett om de är är fysiskt eller digitalt närvarande.

Förslaget gäller alla internationella bolag som har intäkter på över 750 miljoner euro. 

De nya skattereglerna kommer gagna både stora och små nationer. Till exempel kommer Frankrike kunna ta del av pengarna från Google-annonser, och USA kommer kunna ta en större del av kakan av lyxbolagens försäljningar i landet, men även små utvecklingsländer kommer kunna ta den av kakan då bolagen ofta har hög försäljning men inte är fysiskt närvarande i landet. 

OECD inväntar nu ett godkännande för vidareutveckling av förslagen vid G20-mötet i januari nästa år. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer