ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

OECD: Stark export och svag krona talar för svensk expansion

Stark export till följd av tillväxt hos Sveriges största handelspartners och en svagare krona, tillsammans med solid inhemsk efterfrågan kommer fortsätta stötta den svenska expansionen.

Det skriver OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, i höstprognosen, Economic Outlook, som presenterades på onsdagen.

Efterfrågan från stora handelspartners kommer fortsätta stötta exporten och företagens investeringar, men i något mindre utsträckning i takt med att utsikterna för global tillväxt försvagats. Ökad protektionism kommer också tynga utsikterna för exporten och utgör en betydande nedåtrisk för Sverige. 

Bostadsinvesteringar kommer fortsätta sjunka och följa tidigare boprisnedgångar. Makrotillsynsåtgärder bidrog sannolikt till en välkommen korrektion på omkring 6 procent för bostadspriser under senare delen av 2017 följt av en stabilisering under 2018. Strukturella svagheter och särskilt den fördelaktiga beskattningen av fastigheter och lån, hyresreglering och bristen på konkurrens inom byggsektorn fortsätter dock att generera obalanser på bostadsmarknaden, skriver OECD. 

Sysselsättningsökningen kommer sakta ned med arbetskraftsbrist inom en rad yrken. Samtidigt kommer arbetslösheten att plana ut då personer långt från arbetsmarknaden utgör en stor del av de arbetslösa. 

Konsumtionstillväxten har minskat till följd av dämpade löneökningar, vilket återspeglar ett fokus på konkurrenskraft i löneförhandlingarna. 

Penning- och finanspolitik är fortsatt expansiv. Inflationen är kring målet, delvis till följd av övergående faktorer. Riksbanken har signalerat att den ska börja höja räntan kring årsskiftet, vilket skulle vara lämpligt för att balansera risker för att inflationen skjuter under målet och att kapital allokeras fel.

Det låsta politiska läget kan leda till en stramare finanspolitik då en ny regering skulle ha lite tid att introducera nya initiativ i budgeten för 2019. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer