ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Odramatiskt Fedbesked stärkte dollarn marginellt mot euron

Europeiska statspappersräntor sjunker på de flesta håll, Italien undantaget, i förmiddagens handel på fredagen. Euron handlas samtidigt ytterligare något svagare mot dollarn, efter att ha pressat nedåt efter Federal Reserves räntebesked på torsdagskvällen.

Feds räntebesked bjöd inte på några överraskningar, uttalandet var med vissa marginella undantag en ren kopia på uttalandet i september, vilket därmed tolkas som att Fedledamöterna inte tänker sig att göra något avsteg från planen att höja räntan på nytt i december.

Marknadsaktörer hade inte heller räknat med något annat än vad Fed levererade på torsdagen, men vissa hade ändå sett en viss sannolikhet för att Fed i uttalandet kanske skulle notera börsfallen i oktober eller risken för handelskrig. När detta uteblev dämpades en potentiell riskfaktor för att Fed skulle göra avsteg från höjningsplanerna. Det bidrog i sin tur till något högre USA-räntor och en något starkare dollar.

Data från Frankrike på fredagsmorgonen visade att industriproduktionen sjönk 1,8 procent i september jämfört med i augusti, betydligt svagare än väntade -0,3 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin sjönk samtidigt 2,1 procent. I synnerhet transportutrustning utvecklades svagt, för andra månaden i rad.

Även Storbritannien ska redovisa industridata för september på fredagen, klockan 10.30. Samtidigt publiceras en beräkning av brittisk BNP under september.

I Norge sjönk kärninflationen till 1,6 procent i oktober, från 1,9 procent i september, vilket var lägre än väntade 1,8 procent.

Marius Gonsholt Hov, makroekonom på Handelsbanken Oslo, noterar att livsmedels- och transportpriser låg bakom nedgången i oktober. Han påpekar också att även om kärninflationen var lägre än konsensusprognosen så var den helt i linje med Norges Banks prognos. Den norska kronan försvagades ändå omkring 4 öre mot euron efter KPI-utfallet.

Även den svenska kronan försvagades, omkring 3 öre, mot euron efter det norska KPI-utfallet. Skandinaviska valutor rör sig ofta i tandem, och det överraskande låga norska KPI-utfallet föder åtminstone vissa misstankar om att även svensk oktoberinflation, som redovisas på tisdag, ska överraska på nedsidan. Svenska ekonomer brukar dock påpeka att korrelationen mellan norsk och svensk prisutveckling inte är överdrivet stark.

SCB rapporterade att hushållens konsumtion var oförändrad i september jämfört med i september 2017, och samtidigt reviderades augustiutfallet ner till -0,1 procent, från +0,3 procent tidigare.

Den säsongsrensade tremånadersutvecklingen visar samtidigt att hushållskonsumtionen sjönk 1,7 procent under tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. Det följer på tisdagens data som visade att produktionen i näringslivet sjönk 0,1 procent under tredje kvartalet, vilket sammantaget ger en tämligen mörk bild av utsikterna inför BNP-data för tredje kvartalet - som SCB ska redovisa den 29 november.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 1-2 punkter i längre löptider, i förmiddagens handel på fredagen.

Amerikanska statspappersräntor sjunker tillbaka, främst i längre löptider i den europeiska handeln på fredagen.

Fredagens USA-agenda bjuder på PPI-data för oktober, klockan 14.30, och preliminära Michiganindex för november, klockan 16.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies