ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oasmias storägare Arwidsro föreslår helt ny styrelse

Per Arwidssons investeringsbolag Arwidsro har presenterat sitt förslag till ny styrelse för den extra bolagsstämman i Oasmia att fatta beslut om den 25 januari.

Det framgår av ett pressmeddelande från Arwidsro.

Till styrelsens föreslås Jörgen Olsson som tidigare varit vd på Hoist Finance, Peter Zonabend, jurist och nuvarande vd på Arwidsro samt Sven Rohman som bland annat är rådgivare till det tyska läkemedelsbolaget Oryx.

"Vi vill ersätta hela den gamla styrelsen. Vår uppfattning är att förtroendet för dem är förbrukat och att en ny styrelse bör tillsättas", säger Peter Zonabend till Nyhetsbyrån Direkt.

Bakgrunden till den extra bolagsstämman är en invecklad tvist mellan Per Arvidsson, som är bolagets största ägare, och Oasmias styrelse som i dag består av Julian Aleksov, storägare, grundare och arbetande styrelseordförande, Bo Cederstrand, Alexander Kotsinas, Lars Bergqvist och Per Langö.

Arwidsro skriver i pressmeddelandet att de är av uppfattningen att "Oasmias styrelse vid upprepade tillfällen brutit mot aktiebolagslagen, ingångna avtal och börsens regler för informationsgivning".

Det var i samband med ett övertagande av ett lån på 108 miljoner kronor från Bengt Ågerups investeringsbolag Nexttobe som Oasmias styrelse lät företaget MGC Capital utnyttja en stor mängd teckningsoptioner som kompensation för det övertagna lånet. En manöver, som om den verkställs, kommer att göra MGC Capital till näst största ägare i Oasmia.

När affären blev känd begärde Per Arwidsson att Oasmias styrelse skulle kalla till en extra bolagsstämma med syfte att besluta om en ny styrelse för bolaget. 

"Arwidsro anser att det nu behövs en ny styrelse med integritet som har den erfarenhet och kapacitet som är nödvändig för att transformera bolaget från ett forskningsintensivt bolag till ett kommersiellt lyckat life-science bolag och på så sätt slå mynt av den forskning som bedrivits", heter det i pressmeddelandet.

För att ytterligare stärka kommersialiseringen av Oasmia föreslås även att en Advisory Board tillsätts. Ett antal "seniora personer från industrin" har kontaktats och bekräftat sitt intresse under förutsättning att den nya styrelsen blir vald.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer