ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oasmia ser inte längre något akut kapitalbehov

Läkemedelsbolaget Oasmia har nu löst bolagets svåraste tvist som den nuvarande ledningen och styrelsen ärvde från sina företrädare. Samtidigt laddar bolaget på kassan och ser inte längre att bolagets kapitalbehov är lika akut.

”Nu är det löst. Det har vi gjort samtidigt som vi stärkt kassan och balansräkningen och att huvudägaren visat att de fortsatt vill stötta bolaget”, säger Jörgen Olsson till Finwire. 

Spontant känns det inte som att det var mellan Oasmias nuvarande ledning och Arwidsro som skon klämde, men tvisten är äldre än den sittande ledningen och styrelsen. 

”Det fanns stämningar mellan Oasmia och Arwidsro från den gamla styrelsens tid. Då ville inte den tidigare styrelsen ge ut avtalsenliga teckningsoptioner som tillhörde Arwidsro, det var ju där tvisten kom ifrån från början”, säger Jörgen Olsson. 

Konflikten grundar sig i en tvist mellan Arwidsro och Oasmia som nu löses i och med att sittande styrelse och ledning i bolaget väljer att avsluta processen i tingsrätten.  

”Jag har löst den stora stämningstvisten mellan Oasmia och Arwidsro. Stoppåtgärden hos tingsrätten tas ju bort av det här så att vi kan emittera de här teckningsoptionerna till Arwidsro i gengäld mot att de skickar in de 75 miljoner kronor enligt deras tidigare lånelöfte”. 

Det som tidigare var ett trepartsförhållande i tvisten mellan Arwidsro, MGC och Oasmia har nu gått över till att bli ett tvåpartsförhållande, såvida konflikten pågår. Enligt Jörgen Olsson har MGC aldrig kommit med några formella krav utan korrespondensen har istället gått ut på att brev skickats via Handelshögskolans professor Erik Nerep. 

Vad säger MGC om detta?

”Jag har aldrig sett detta berömda bolag trots att jag kallat till möte. Det är bara Handelshögskolans professor Erik Nerep som dykt upp trots att jag bett om kontakt med MGC”, säger Jörgen Olsson och tillägger:

”Jag kan inte kommunicera med parter som inte finns”. 

Med pengatillskottet stärks bolagets kassan med 35 miljoner kronor och gör att Oasmias kapitalbehov inte är lika akut, även om det kvarstår på sikt, menar styrelseordföranden. 

”Detta är fortfarande ett forskningsbolag som är i behov av pengar. Som jag angivit i delårsrapporten så kommer det inte komma intäkter i nästa kvartal utan det kommer att ta tid. Det här är en nystart för Oasmia. Nu ska vi bygga upp bolaget utan att ha luftiga löften. Här får jag 75 friska miljoner kronor från Arwidsro som dessutom säger vilja vara fortsatt aktiva ägare”. 

Anser ni lånet från Nexttobe vara löst?

”Ja”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies