ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt skatteavtal mellan Sverige och Brasilien efter tio års förhandlingar

  • Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: Markus Schreiber

Förhandlingarna inleddes för mer än tio år sedan och nu har Sverige och Brasilien enats om ett nytt skatteavtal. ”Det här är en bra dag för Sverige och svenska företag”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Sverige har en omfattande export till Brasilien och Sao Paulo har länge varit en av Sveriges största industristäder, där jättar som Sandvik och Scania varit på plats i decennier.

I dag finns över 200 svenska företag i landet och för dem är det goda nyheter att Sverige och Brasilien nu enats om ett nytt skatteavtal.

”Jag hoppas att det här gör att vi kan fortsätta att stärka de band som vi har mellan Sverige och Brasilien”, säger Magdalena Andersson.

Det nya skatteavtalet med Brasilien innebär bland annat att vissa skattesatser kommer att justeras ned, bland annat kopplat till utdelningar och royalties.

Uppgörelsen slår också fast att skatterna kan komma att sänkas ytterligare, om Brasilien gör upp med andra OECD-länder utanför Sydamerika om ännu lägre nivåer för uttaget av källskatt.

”Det här innebär att svenska företag nu får en långsiktighet i sina investeringar i Brasilien, men också konkurrenskraftiga villkor som ligger i nivå med många andra länder”, säger Magdalena Andersson.

”Det handlar också här och nu om en sänkning av en del skatter som man betalar i dag”, fortsätter hon.

Brasilien är med sina 200 miljoner invånare världens nionde största ekonomi och basen för många multinationella företag som är verksamma i Sydamerika.

Det nya avtalet sluts bara några månader efter det att högernationalisten Jair Bolsonaro svors in som president i landet.

Han har gjort ett stort nummer av sitt löfte om att öppna upp den brasilianska ekonomin mot omvärlden och förbättra investeringsklimatet i landet.

Men att skatteavtalet kommer nu har inget med presidentbytet att göra, utan förhandlingarna inleddes redan 2005 och lossnade ordentligt för några år sedan.

Magdalena Andersson beskriver det som ”en bra dag” för Sverige och svenska företag att förhandlingarna nu gått i mål.

”Den långsiktighet som det här avtalet ger, ger förutsättningar för ytterligare investeringar”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies