ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt samgående i konsolideringstrend för amerikanska oljeskifferbolag

  • Foto: Leif R Jansson/TT

Ännu en sammanslagning i den amerikanska oljebranschen tillkännagavs på måndagen i en pågående konsolideringstrend i sektorn. 

Skifferoljebolaget Callon Petroelum, med huvudkontor i Houston, Texas, kommer i affären att köpa konkurrenten Carrizo Oil & Gas i en affär värd 3,2 miljarder dollar, motsvarande nästan 30 miljarder kronor. 

Budet på 13,12 dollar per Carrizoaktie motsvarar en premie på nära 25 procent jämfört med fredagens stängningskurs, och på måndagsförmiddagen lokal tid klättrar Carrizo måttligt till nivån 10,68 dollar per aktie. 

Kursen i Callon rasar samtidigt med 15,5 procent.

Med köpet stärker Callon sin närvaro i skifferoljerika områdena Permian och Eagle Ford där det sammanslagna företaget kommer att kontrollera cirka 200.000 hektar mark och producera totalt över 100.000 fat oljekvivalenter per dag. Kostnadssynergieeffekten värderas till mellan 100-125 miljoner dollar årligen samtidigt som den positiva kassaflödeseffekten förväntas uppgå till över 100 miljoner dollar. 

Energibolagen har i ökande grad satts under press att kapa sina kostnader och öka på aktieåterköpen. Så sent som i maj uppmanade Lion Point Capital, storägare i Carrizo, bolaget att söka samgåenden alternativt sälja av verksamhetsdelar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer