ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Nytt nederlag för Boris Johnson: Får inte rösta om brexitavtalet i dag

Det brittiska underhusets talman John Bercow säger nej till regeringens begäran om en ny omröstning kring premiärminister Boris Johnsons utträdesavtal i parlamentet på måndagen.

Enligt John Bercow är det ”tydligt” att det förslaget som premiärministerns lagt fram i stort sett liknar det som presenterades i lördags.

Omröstning var tänkt att genomföras redan i lördags, men i stället röstades ett tillägg igenom om att be EU om mer förhandlingstid, varpå omröstningen om Johnsons avtal sköts upp. Många experter räknade med ett nej från Bercow som själv hade sista ordet kring om det gick att genomföra en ”meningsfull omröstning”, då exakt samma förslag inte får läggas fram två gånger om.

Talmannen påpekade att regeringen kan hävda att omständigheterna för måndagens föreslagna omröstning har ändrats då premiärministern nu bett EU om mer förhandlingstid. Detta är dock inget ”övertygande argument” eftersom ”ansökan är en del av processen”, uppgav John Bercow.

”Mitt beslut är att frågan inte kommer att diskuteras i dag, eftersom det skulle vara repetitivt och stökigt (disorderly) att göra det”, uppgav John Bercow.

Beslutet är ett bakslag för premiärministern och regeringen som hade hoppats på ett definitivt klartecken på plats redan nu. I stället måste nu hela det konkreta lagförslaget dras igenom parlamentet punkt för punkt inom tio dagar för att Johnson ska kunna hålla sitt löfte om att lämna EU den 31 oktober.

”Det är en enorm uppgift, eftersom förslaget kommer att utsättas för en hel svärm av ändringsförslag samtidigt som själva lagen är en bjässe. Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer