ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt bakslag för Boeing – Qantas väljer Airbus till prestigeflygning

  • Foto: Rick Rycroft

Det australiska flygbolaget Qantas har valt franska Airbus som leverantör till det som kommer bli världens längsta flyglinje. Beslutet som en ny prestigeförlust för pressade konkurrenten Boeing.

Den planerade flyglinjen mellan Sydney och New York kommer att ta närmare 20 timmar, och blir därmed den längsta kommersiella flyglinjen i världen.

För två år sedan anlitade Qantas både Airbus och den amerikanska ärkerivalen Boeing att designa ett plan som skulle kunna flyga rekordsträckan. Nu har bolaget till slut meddelat att Airbus får förtroendet att leverera planen – om Qantas väljer att öppna upp sträckan för allmänheten. Det australiska bolaget har under hösten testflugit sträckan och kommer i mars nästa år ta beslut om det blir en fortsatt satsning.

Qantas skriver i ett pressmeddelande att de för samtal med Airbus om att eventuellt beställa 12 flygplan för sträckan, men ännu har ingen order lagts.

Att Airbus får uppdraget ses som en prestigeförlust för Boeing, som haft ett tufft år efter de två dödliga olyckorna med modellen 737 Max.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer