ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Nytt avtal ska öka USA:s köttexport till Europa med 180 procent

  • Foto: J. Scott Applewhite
  • Foto: Evan Vucci/AP
  • Foto: Evan Vucci/AP

Nu blir det lättare för USA att exportera nötkött till Europa. Det meddelade USA:s president Donald Trump under en presskonferens på fredagskvällen där det nya avtalet presenterades. 

Det var en nöjd Donald Trump som omgiven av representanter från den amerikanska jordbruksindustrin presenterade den nya överenskommelsen mellan USA och EU. 

”Detta avtal kommer att sänka handelsbarriärerna i Europa och våra amerikanska bönders tillgång till den europeiska marknaden. Under det första året kommer den tullfria exporten av amerikanskt nötkött att öka med 46 procent. Över sju år kommer de öka med ytterligare 90 procent”, sa Donald Trump under presskonferensen. 

Enligt TT meddelade EU-källor och diplomater tidigare under sommaren att ett avtal nåtts som garanterar USA en större andel av de kvoter på 45.000 ton hormonfritt nötkött som EU importerar årligen.

Det avtal som presenteras på fredagskvällen måste även godkännas av EU-parlamentet. 

Handelsrelationerna mellan USA och EU har varit frostiga de senaste åren i spåren av att USA införde tullar på stål och aluminium från EU. Detta resulterade i sin tur i europeiska mottullar på flera utvalda amerikanska varor som till exempel Harley-Davidson-motorcyklar och bourbon. 

Donald Trump har även hotat med att införa 25-procentiga tullar på bilar tillverkade i EU. Om så sker är EU redo att slå tillbaka enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström som förra veckan presenterade en lista på motåtgärder på varor till ett värde av 35 miljarder euro i ett tal till EU-parlamentet, skriver TT. 

”Totalt kommer den tullfria exporten av nötkött stiga från 150 miljoner dollar till 420 miljoner dollar. En ökning på över 180 procent. Min administration står upp för våra bönder”, sa Donald Trump under fredagens presskonferens. 

Fredagens besked kommer i spåren av att den amerikanska jordbrukssektorn drabbats hårt av både det regniga vädret under våren och den pågående handelskonflikten med Kina. 

”Detta avtal kommer nästan tredubbla den tullfria tillgången på nötkött av hög kvalitet från amerikanska bönder i Europa. Med denna exklusiva och landsspecifika kvot har amerikanska bönder en garanterad marknadsandel i Europa. Vi ser fram emot att EU godkänner avtalet så fort som möjligt”, sa USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på fredagen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer