ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Nya träsknivåer för brittiska pundet

  • Foto: Alastair Grant

Det brittiska pundet faller tydligt mot både euron och dollarn på tisdagen. Förnyad oro för att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal i oktober ligger bakom rörelsen.

Den brittiska valutan har fallit ordentligt sedan början av maj då den nådde över 1,17 euro per pund. På tisdagsmorgonen har växelkursen sjunkit under 1,11 igen för första gången sedan mitten av januari efter en försvagning om 36 baspunkter.

Tisdagens tapp är desto större mot dollarn. Pundet tappar 76 punkter till 1,2421 dollar och handlas därmed på de lägsta nivåerna sedan mars 2017 då den brittiska valutan uppvisade en så kallad ”flash crash”.

Nedgången kommer efter att premiärministerkandidaterna Jeremy Hunt och Boris Johnson mötts i en sista tv-sänd debatt på måndagskvällen.

Både Boris Johnson och Jeremy Hunt uppgav på måndagskvällen att den så kallade nödlösningen för den irländska gränsen som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU är oacceptabel och att de hellre lämnar unionen utan ett avtal än med en överenskommelse som inkluderar nödlösningen.

Därmed späs oron för att britterna ska lämna EU utan ett avtal på. I nuläget kommer Storbritannien att lämna unionen i slutet av oktober om landet inte ber om ytterligare en förlängning av brexitprocessen.

Under tisdagsmorgonen rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg att tjänstemän inom EU förebereder eftergifter för att försöka få till ett avtal som kan godkännas av det brittiska parlamentet. Dessa inkluderar dock inte att skrota nödlösningen utan istället att titta närmare på tekniska lösningar för gränsproblemet, att snabbt få till ett handelsavtal med Storbritannien och att ändra formuleringar i den politiska deklarationen.

EU ska enligt nyhetsbyråns källor också kunna tänka sig att endast låta nödlösningen omfatta Nordirland snarare än hela Storbritannien. En sådan kompromiss har dock redan avvisats av Theresa May och är otänkbar för många medlemmar och ledamöter i Tory-partiet där olika regelverk för Nordirland och resten av landet ses som ett hot mot nationens sammanhållning.

Ett möte mellan den brittiska brexitministern Stephen Barclay och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier förra veckan beskrivs av EU-tjänstemän som ett av de svåraste under de senaste tre åren av förhandlingar, rapporterar Bloomberg. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies