ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya siffror: Brexit kostar 13 miljarder pund – per år

  • Foto: Francisco Seco

Storbritanniens BNP kommer att bli 3 procent lägre på lång sikt om landet lämnar EU för att ingå i en tullunion, jämfört med om Storbritannien stannat i EU.

Det bedömer det brittiska konjunkturinstitutet National Institute for Economic and Social Research, NIESR.

"Att lämna EU för en tullunion gör det dyrare för Storbritannien att handla med en stor marknad precis på vår tröskel, särskilt vad gäller tjänster som utgör 80 procent av vår ekonomi. Detta kommer oundvikligen att innebära ekonomiska kostnader, med omfattande konsekvenser. Vi uppskattar att alla regioner kommer att påverkas negativt och att det kommer att finnas mindre resurser för att betala för offentliga tjänster", säger Garry Young, chef för makroekonomisk modellering och prognoser vid NIESR, säger i en kommentar

NIESR beräknar att BNP på lång sikt kommer att bli cirka 3 procent lägre än om Storbritannien stannat i EU. Det motsvarar ungefär 2 procent per BNP/capita, eller 800 pund per person och år.

"Den lägre BNP-nivån är huvudsakligen en konsekvens av större hinder för tjänstehandeln som ett resultat av att vara utanför EU:s inre marknad", skriver NIESR.

De skriver att alla regioner i Storbritannien kommer att få ungefär lika stora BNP-tapp och att en mindre ekonomi innebär mindre inkomster att betala offentliga tjänster med. Det handlar enligt beräkningarna om runt 13 miljarder pund per år som antingen måste antingen lånas upp, tas in genom högre skatter eller minskas i utgifter.

NIESR påpekar att beräkningarna är osäkra eftersom det inte finns någon tidigare erfarenhet av att ett land lämnar ett större handelsblock som EU.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer