ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Stort nederlag för Boris Johnson – pundet faller

Boris Johnson får ge sig om sitt EU-utträde redan den 31 oktober.

Nu pausas brexitprocessen i parlamentet sedan underhuset sagt nej till premiärministerns snabba tidsplan. Pundet faller mot euron och dollarn efter beskedet.

Med 322 röster mot 308 röstade underhusets ledamöter i London nej till den rekordfart som Johnson och hans regering ville sätta på brexitbehandlingen.

Tanken var att snabbehandla all lagstiftning under två intensiva dagar i underhuset för att möjliggöra ett EU-utträde redan på torsdag i nästa vecka, den 31 oktober.

Men så blir det inte. Och nu pausas i stället processen.

”Det här huset har återigen röstat för en försening. Nu måste EU ta beslut om hur det ska gå vidare. Jag kommer att tala med EU:s medlemsländer om vad de tänker göra. Tills dess pausar vi den här lagstiftningen”, säger Johnson i underhuset.

Oppositionen föreslår i sin tur samarbete för att komma vidare.

”Arbeta med oss för att enas om en resonabel tidtabell. Det vore det förnuftiga sättet att gå vidare”, säger Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Johnsons pausande gör fortsättningen osäker. Johnson vill fortfarande driva på för ett utträde till nästa vecka och lovar att öka takten i förberedandet av ett avtalslöst utträde.

Det konservativa partiets majoritetsledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, konstaterade i debatten efter beslutet att det är ”väldigt svårt att se hur det ska vara möjligt” att få igenom en lag om utträde ur EU innan den 31 oktober.

Å andra sidan har Storbritannien formellt redan bett EU om förlängd förhandlingstid. Bollen ligger därmed hos EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk som lär ta kontakt med statsminister Stefan Löfven (S) och övriga stats- och regeringschefer för att bestämma nästa steg.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk säger i en kommentar att han rekommenderar EU-ledarna att gå med på en senareläggning av det brittiska utträdet ur EU.

”Jag kommer att föreslå att detta sker skriftligen”, skriver han på Twitter.

Såväl en kortare förlängning som en längre – ända till den 31 januari 2020 – är möjlig.

Från brittiskt håll finns spekulationer om att Johnson kan acceptera det kortare alternativet. Men han har också varnat för att nyval kan vara enda utvägen.

”Då måste lagen dras tillbaka. Då måste vi gå vidare med nyval i stället”, sade premiärministern i parlamentsdebatten tidigare under tisdagen.

Premiärministern kan ändå glädja sig över segern i tisdagens första omröstning, om själva brexitlagstiftningen. Med 329 röster mot 299 sade underhuset ja. Därmed har man för första gången hittills faktiskt ställt sig bakom en väg mot utträde, snarare än bara röstat mot, under de senaste årens brexitprocess.

Ja-rösten gör att det formellt ändå finns chans för en fortsättning för arbetet med brexitlagen, som bygger på det utträdesavtal som Johnson och EU enades om i förra veckan.

Flera fallgropar finns dock kvar. I nästa steg kommer parlamentsledamöterna att få föreslå allehanda ändringsförslag och flera sådana är redan på gång.

Till exempel finns inget sätt för parlamentet att trycka på för en förlängning av den övergångsperiod som ska lindra utträdet fram till den 31 december 2020. Det har fått den oberoende konservative ledamoten Nick Boles att föreslå en ändring där regeringen automatiskt åläggs att begära en förlängd övergångsperiod ända fram till slutet av 2022, om inte parlamentet säger något annat.

Labour-ledamoten Phil Wilson vill i sin tur ha en bekräftande folkomröstning innan lämnandet kan träda i kraft.

Om ändringarna blir för stora och dramatiska lär emellertid regeringen dra i handbromsen och återigen stoppa processen – i så fall i syfte att tvinga fram ett nyval senast i december för att lösa upp knutarna i parlamentet.

Bland brittiska statsvetare och journalister gissas vilt på hur det ska gå.

”Regeringen vinner andra läsningen, men förlorar om programpropositionen. Utskottsbehandlingen fortsätter förbi 31 oktober, men regeringen vinner de flesta viktiga omröstningarna (om folkomröstning och tullunion). Lagen går igenom i slutet av november. EU lämnas vid årsskiftet. Nyval följer tidigt under 2020”, siade exempelvis Philip Cowley, statsvetare vid Queen Mary University i London på Twitter tidigare under tisdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer