ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya bottenrekord i europeiska obligationsauktioner

Både i Portugal och i Tyskland sattes nya bottenrekord i obligationsauktioner på onsdagen. Oro för konjunkturutvecklingen har pressat ned lånekostnaderna.

Tyskland auktionerade ut statsobligationer med tio års löptid till en avkastning på minus 0,24 procent på onsdagen. Därmed slogs det tidigare bottenrekordet i en direkt auktion på minus 0,11 procent från 2016.

Även i Portugal gick tioåriga statsobligationer under klubban till de lägsta nivåerna som någonsin noterats. Avkastningen uppgick till 0,693 procent.

Brittiska Financial Times noterar att efterfrågan var lägre än normalt i den tyska auktionen.

Avkastningen på statsobligationer har drivits lägre av förväntningar på att centralbanker världen över, däribland i Europa, kommer att bjuda på en mer duvaktig penningpolitik för att parera eventuella negativa effekter från den pågående handelskonflikten mellan Kina och USA samt en inbromsning i den globala konjunkturen.

”Det finns en växande förståelse för att avkastningarna kommer att förbli mycket låga under mycket lång tid”, säger Nordeas chefsstrateg Jan von Gerich enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

På onsdagseftermiddagen kom ytterligare en anledning att tro på mjuk penningpolitik när den amerikanska majinflationen kom in något lägre än analytikerna räknat med.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies