1515
Annons

Ny virusoro fortsätter pressa börserna i Asien – Tokyo faller 2 procent

De asiatiska börserna fortsätter att backa med tydliga fall i både Tokyo och Hongkong efter en växande oro för fortsatt virusspridning. E-handelsjättar och biltillverkare är de största börsförlorarna på onsdagen.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Morgonkoll: Asienbörser åt olika håll – lyft i Hongkong

Foto:Eugene Hoshiko

Veckan avslutas med en blandad utveckling och överlag små kursrörelser på Asienbörserna. Tokyobörsen backar något medan Hongkongbörsen stiger med draghjälp från teknikbolag som Alibaba och Tencent.

 

Strax efter klockan sex backar Tokyos Nikkei 225-index 0,1 procent. Bland förlorarna finns H&M-konkurrenten Fast Retailing som tappar drygt 1 procent. Softbank sjunker knappt 1 procent. Elektronikbolag som Nikon och Sony går mot strömmen och stiger mellan 2-3 procent.

Inflationen i Japan (KPI exklusive färska livsmedel) låg på 2,4 procent i årstakt i juli, enligt nya siffror, vilket var i linje med förväntningarna. Det var en ökning från 2,2 procent under månaden före.

I Fastlandskina rör sig Shanghais kompositindex runt oförändrad nivå medan Shenzenkomponenten tappar 0,4 procent.

Hongkongbörsens Hang Seng stiger däremot 0,4 procent. Volvos systerbolag Geely Automobile, som släppte kvartalsrapport på torsdagen, lyfter cirka 3 procent. E-handelsjätten Alibaba och Tencent avancerar cirka 2 procent vardera.

Seoulbörsens Kospi-index backar 0,3 procent och Sydneybörsens S&P/ASX 200 rör sig kring nollstrecket.

Nyheter från natten och morgonen från Nyhetsbyrån Direkt:

New Yorks börser avslutade torsdagshandeln på högre nivåer efter att ha inlett dagen på negativ mark. Starkt gick energisektorn och bland enskilda bolag blev Cisco en av dagens vinnare. S&P 500 var upp 0,2 procent till 4.284 motsvarande en uppgång om 0,1 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning. 

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, överväger att stödja en 75-punktershöjning vid nästa Fed-möte i september, då det är rimligt att få upp räntan till åtstramande nivåer. Kollegan i Minneapolis, Neel Kashkari, ser det som brådskande att få ned den mycket höga inflationen. 

Hushållens konsumentförtroende (GfK) i Storbritannien sjönk i augusti till en rekordlåg nivå. Samtliga delindex backade. 

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland. Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj. 

Africa Oils prospekteringschef Paul Martinez har sålt 200.000 aktier i bolaget till ett totalt värde på cirka 3,9 miljoner kronor. Försäljningen genomfördes på Torontobörsen på onsdagen till kursen 2:42 Kanadadollar. Enligt ägardatatjänsten Holdings äger Paul Martinez omkring 413.000 aktier i Africa Oil per den 15 augusti 2022. 

Volador, ett förvaltningsföretag där Garos styrelseordförande Rickard Blomqvist är storägare och vd, har sålt drygt 162.000 aktier i Garo till ett värde som uppgår till cirka 24,1 miljoner kronor. Enligt Garos hemsida äger Rickard Blomqvist, direkt och via bolag, 622.500 aktier i Garo. 

Asienbörserna visar en trevande uppgång på fredagen, samtidigt som dollarn tagit stöd av starkare data och hökaktig retorik från Fed-ledamöter. USA-räntorna har stigit lite. 

Kärninflationen i Japan steg i juli till 2,4 procent från 2,2 procent i juni, vilket var i linje med förväntningarna. 

Såväl Kinas president Xi Jinping som Rysslands president Vladimir Putin väntas delta vid G20-mötet i Indonesien i november, trots att USA vill utesluta Ryssland ur G20. Det skulle vara det första fysiska mötet bland ledarna sedan den ryska invasionen av Ukraina. 

Håll koll på...

Så går Beijer Alma
Beijer Alma, som kontrolleras av Anders Wall, kommer med sina halvårssiffror. Under första kvartalet slog bolaget analytikernas förväntningar på omsättning och vinst.

Bures rapport
Efter ett urstarkt 2021 gick det riktigt dåligt för familjen Tigerschiölds investmentbolag Bure under årets första kvartal. Upp till bevis för andra kvartalet.

Ny kross från Holmen?
Fredrik Lundbergs Holmen har gått bra på börsen den senaste veckan. Det första kvartalet krossade skogsbolaget jämförelsesiffror och förväntningar. Nu får vi rapport för det andra.

Heta affärssystem
Sparfavoriten Fortnox, som i april debuterade på börsens storbolagslista, rapporterar. Det första kvartalet gav ett kraftigt lyft för omsättning och resultat för affärssystembolaget.

Hela agendan hittar du här. 

 

Du missar väl inte: Förvaltaren: Skifte på börsen – köpläge i techtrion 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera