ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny vd i EQT-ägd nischbank tackar storbankernas digitalisering för kunderna

  • Björn Lander. Foto: Ernst Henry Photography

Låneinstitut och nischbanker som ofta kallar sig ett komplement till de traditionella bankerna men som lånar ut pengar till betydligt högre ränta, tjänar på storbankernas digitaliseringsprocesser. 

Det säger den EQT-ägda nischbanken Bluesteps vd Björn Lander. Han tillträdde som ny vd 1 oktober sedan den förre vd:n Öyvind Thomassen lämnade sitt uppdrag förra året. Björn Lander har bland annat en bakgrund som vd för sektorskollegan Zmarta och är tidigare affärsområdeschef för Bauer Media Group.  

Han pekar på storbankernas digitalisering som en faktor som driver fler kunder till de alternativa låneinstituten, en utveckling som han menar blir tydligare för varje år som går. I takt med att bankerna automatiseras så tajtas också modellerna ihop och fler kunder får avslag.

”I vår affärsmodell ingår mer av manuellt arbete för att förstå den bakomliggande bilden i stället för att bara rakt av säga nej.”

Han menar att nischbanker som Bluestep fyller en viktig funktion för att fånga upp människor som ”faller mellan stolarna” på grund av alternativa anställningsformer eller svag privatekonomi. Bland annat är det de som har betalningsanmärkning och då automatiskt faller utanför bankernas kravlista som Bluestep riktar sig till.

Räntan som Bluestep debiterar sina kunder är också en helt annan. Snitträntan på bolån – som utgör 95 procent av Bluesteps utlåning – uppgick i oktober till 4,97 procent att jämföra med storbankerna som samma månad låg mellan 1,41 och 1,57 procent. 

För konsumtionslån debiterar Bluestep upp till 26,50 procent i ränta.

”Självklart har vi högre räntor för riskkunder, bland annat på grund av högre upplåningskostnader. Det gäller personer med privatekonomiska utmaningar, så som betalningsanmärkningar”, säger Björn Lander som dock framhåller att cirka 25 procent av bolagets kunder är sådana som har en annan anställningsform än fast jobb.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer