ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Smäll för blankarna i JM

En ny blankare har klivit in i det redan hårt blankade byggbolaget JM. Men storblankarna fick smäll på fingrarna när aktien steg till toppen av storbolagslistan på tisdagen.

Under måndagen klev en ny blankare in i den hårt blankade JM-aktien. Worldquant har tagit en position motsvarande 0,5 procent av kapitalet. Därmed uppgår storblankarnas samlade positioner i JM till 14,2 procent av kapitalet enligt Holdings. Procentuellt sett är aktien den mest blankade i hela Norden.

Storblankarna fick det dock sannolikt svettigt på tisdagen då JM steg 4,3 procent till knappt 190,1 kronor i samband med att byggbolaget höll kapitalmarknadsdag i Oslo. 

Av de tio storblankare som har offentliggjort korta positioner i aktien är det endast Odey Asset Management, med den största positionen på knappt 3,6 procent, som har en positiv uppskattad avkastning med ett genomsnittligt försäljningsvärde på 199 kronor.

Enligt den senaste uppdateringen från Holdings har den näst största blankaren, Marshall Wace, har minskat sin korta position i JM med 0,1 procentenheter till knappt 0,3 procent av kapitalet. Det genomsnittliga försäljningsvärdet på den nuvarande positionen ligger på 171 kronor vilket ger en negativ uppskattad avkastning på 11 procent.

Även Getinge har en ny storblankare i form av hedgefonden Marshall Wace som tagit en kort position motsvarande 0,5 procent av kapitalet. Därmed uppgår storblankarnas totala position till 1,3 procent av kapitalet i medicinteknikbolaget. Getinge avslutade tisdagshandeln på 132,8 kronor, upp 0,6 procent för dagen.

I tisdagens uppdatering från Holdings ingår även en ny kort position i medicinteknikbolaget Episurf Medical. Det är fonden European Select growth Opportunity Fund som tagit en position om motsvarande 0,5 procent av kapitalet enligt Holdings-statistiken.

Enligt Episurf Medical rör det sig dock inte om en traditionell blankningsposition. Istället handlar det om ett tidigare finansieringsavtal som nu håller på att avslutas. Inom ramen för avtalet har Episurf-aktier tillfälligt lånats ut till fonden då det tar ett par dagar för nya aktier att registreras hos Bolagsverket.

Det är bara korta positioner som överstiger 0,5 procent av kapitalet som behöver anmälas. De totala blankningspositionerna i en aktie kan därför vara större än vad som syns i statistiken.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies