ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny storblankare dyker upp i Saab

Brittiska AKO Capital dök på torsdagen upp som ny storblankare i krigsmaterielkoncernen Saab med en kort position på motsvarande 0,53 procent av kapitalet. Det framgår av statistik från ägardatatjänsten Holdings. 

AKO Capital har sålt lånade aktier i Saab till ett värde av 218 miljoner kronor räknat på torsdagens kurs, enligt Holdings. Blankningen gjordes till kursen 306 kronor per aktie, att jämföra med torsdagens stängningskurs på 302,40 kronor.

Totalt finns det nu sex publika storblankare i krigsmaterieltillverkaren har korta positioner motsvarande 4,02 procent av kapitalet. Därmed närmar sig de publika storblankningarna de 4,06 procent av kapitalet som de var uppe i under november 2018. 

Värdet på de samlade blankningspositionerna i Saab uppgår till nära 1,7 miljarder kronor räknat på torsdagens stängningskurs. Aktien var ned 0,8 procent på en i övrigt stigande torsdagsbörs och har i år fallit med 1,8 procent. Det kan jämföras med att Stockholmsbörsen i år hittills stigit med nära 18 procent.

AKO Capital hade sedan tidigare två kända blankningspositioner i Norden, båda i Danmark: dels i servicekoncernen ISS och dels i it-konsulten Netcompany. De långa innehaven är mediekoncernen Schibsted och dess numera avknoppade verksamhet Adevinta.

I övrigt på blankningsfronten kan noteras att det finska stålbolaget Outokumpu tagit över titeln som Nordens mest blankade bolag. Totalt sitter åtta storblankare på en kort position på motsvarande 10,28 procent av kapitalet i bolaget, enligt Holdings. 

Tidigare var bostadsutvecklaren JM Nordens mest blankade aktie. Där har de publika storblankningarna dock minskat från 15,37 procent av kapitalet i mitten av juni till dagens 10,18 procent. Under samma period har aktien stigit med nästan 20 procent. 

Det kan i sammanhanget dock vara värt att tänka på att endast korta positioner som överstiger 0,5 procent av kapitalet är publika. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer