ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny smäll för Volkswagen: Fyra toppchefer åtalas

  • Foto: Rick Rycroft

På tisdagen åtalade statsåklagaren i Braunschweig fyra nuvarande och tidigare VW-höjdare. 

De anklagas för trolöshet mot huvudman efter att ha betalat för höga löner och bonusar.

En nuvarande hög chef, en tidigare hög chef och två personer i Volkswagens tidigare ledningsgrupp anklagas för trolöshet mot huvudman efter utbetalningar av höga arvoden till personalrepresentanter i styrelsen, uppger tyska nyhetssajten Focus.

Åklagaren i Volkswagens hemmadelstat Niedersachsen, där Wolfsburg ligger, undersöker sedan 2016 om biljätten betalar personalrepresentanterna för mycket.

Personalen har av tradition en stark ställning i bolaget, vilket bland annat har gjort det möjligt att snabbt dra ned produktionen vid tillfälliga kriser. 

”De åtalade, som personalchef respektive chef för personalavdelningen på koncernmärket Volkswagen, anklagas för att mellan maj 2011 och maj 2016 ha betalat för höga löner och bonusar till flera personalrepresentanter”, uppger åklagaren enligt Focus.

Det ska ha orsakat Volkswagen skador på miljonbelopp i euro.

Mot personalrådschefen Bernd Osterloh, som misstänks för medhjälp till trolöshet mot huvudman, löper en parallell utredning.

Efter att anklagelserna kom upp satte Volkswagen 2017 ett tak för lönerna till personalrepresentanterna.

”Vi beklagar att medlemmar i vårt personalråd och företrädare för företaget har hamnat i den här situationen”, sa dåvarande VW-chefen Matthias Müller då.

Samtidigt pågår flera rättegångar mot Volkswagens tidigare ledning för fusket med avgasmätning i dieselbilar, som avslöjades i USA i september 2015.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer