1515
Annons

Ny press på oljepriserna – svaga byggdata tynger

Oljepriserna vände ner under eftermiddagen och kvällen på svagare än väntade amerikanska byggdata samt ett möjligt återupplivande av kärnvapenavtalet med Iran.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Småspararfavoriter åt olika håll – börsen återhämtar sig från dagslägsta

Två av börsens småspararfavoriter sticker ut åt varsitt håll i tisdagshandeln där Evolution toppar OMXS30-listans vinnare och SBB ligger högst upp på förlorarlistan. Breda OMXSPI-index handlas kring plus 0,5 procent vid 13-tiden och har därmed återhämtat sig något från dagslägsta kring nollan.

Dagens vinnare

Evolution går starkast bland OMXS30-bolagen efter att storbanken Nordea visat fortsatt stark tilltro till livekasinoleverantören. Banken skruvar visserligen ned riktkursen något men räknar med fortsatt med en uppsida på drygt 90 procent, enligt en färsk analys.

På storbolagslistan är Byggfakta dagens vinnare. Marknaden verkar gilla att styrelsen utsett Dario Aganovic till ny vd med tillträde den 12 oktober 2022, en roll som för närvarande innehas av Stefan Lindqvist som varit del av bolaget under 37 år. Aktien är, trots dagens uppgång, ned med 60 procent i år.

Konfektyrbolaget Cloetta lyfter inför tisdagseftermiddagens investerarevent där ledningen ska uppdatera marknaden om effekterna av den tidigare aviserade planen på att investera i en ny produktionsanläggning i Nederländerna och lägga ner tre befintliga anläggningar. Bolaget har identifierat ytterligare besparingar och styrelsen uttalat ambitionen att fortsätta föreslå en stabil utdelning i linje med 2021, på 1 krona per aktie.

På First North är Paradox en av dagens vinnare utan att ha presenterat några nyheter. I gamingsektorn syns även uppgångar för  Embracer och G5 Entertainment.

Dagens förlorare

Fastighetsbolaget SBB toppar förlorarlistan i OMXS30-indexet efter att Viceroy släppt en ny uppdatering där blankarfirman landat i ett motiverat värde på 6-8 kronor för SBB-aktien.  I ett inlägg på mikrobloggen Twitter hänvisar Viceroys grundare värderingen på SBB till makromiljön, skuldsättning, fastighetsvärderingar och ”svag styrning och ledning”.

Fertilitetsbolaget Vitrolife rasar tvåsiffrigt på börsen efter att Bank of America inlett bevakning av aktien med rekommendationen underperform, enligt Bloomberg. Analytikern sätter samtidigt en riktkurs på 110 kronor, tydligt under nivån aktien handlas på för närvarande, cirka 172 kronor. Vitrolifes premiumvärdering är i skenet av framtida tillväxt inte berättigad, enligt analyshuset.

Fastighetsbolaget Corem, med Rutger Arnhult som största ägare, har dragit tillbaka sitt erbjudande om att återköpa obligationer och ger inte ut någon ny grön obligation. Beskedet sätter press på både Corems aktien och fastighetssektorn i stort. 

Storskogens aktie, som handlats ned över 80 procent sedan årsskiftet, har kapitalmarknadsdag på onsdagen och har inte kommit med några offensiva besked. Förvärvskonglomeratet ska bland annat kalibrera sin förvärvstakt och genomföra en kostnadsöversyn.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera