ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny kraftig kronförsvagning: ”Ett lose-lose scenario”

  • Foto: Martina Holmberg/TT, SEB

Den svenska kronan fortsätter att kämpa i motvind. Vid halv två på måndagen hade kronan försvagats med omkring 8 öre mot både dollarn och euron. 

Det ser ut att bli ytterligare en tuff dag för den svenska kronan som försvagas med omkring 8 öre mot euron till nivån 10,88. Även mot dollarn har kronan i skrivande stund försvagats med omkring 8 öre till nivån 9,91. Sedan årsskiftet summeras kronans försvagning mot euron nu till 7,2 procent och omkring 12 procent mot dollarn. 

Enligt Carl Hammer, chefsstrateg för valuta på SEB, är det ingen enskild nyhet som ligger bakom måndagens kronförsvagning. 

”Först och främst är det en trend med en svagare krona och vi har brutit över 10,85 mot euron vilket jag tror har triggat rörelsen. När man går igenom de här nivåerna så finns det alltid folk som behöver stänga positioner och då drar det iväg ytterligare. Vi har även ett säsongsmönster i oktober som är negativt”, säger Carl Hammer till Di.

Carl Hammer poängterar även att den svenska kronan är en av de bättre finansieringsvalutorna vilket spär på försvagningen. 

”Marknaden är kort kronan och när risksentimentet stabiliseras, som det gjorde efter de amerikanska jobbsiffrorna i fredags, så lägger marknaden på mer risk och finansierar det genom att bland annat vara kort kronan. Så kronan faller i ett scenario där riskaptiten är relativt okej och det går verkligen att måla upp ett lose-lose scenario”, säger Carl Hammer.  

”Vi har dåligt tillväxtstatistik generellt både inhemskt och internationellt, vilket är dåligt för kronan, och förnyad handelsoro inför förhandlingarna mellan USA och Kina vilket också är negativt för kronan. Så det är bara saker som man kan sätta på minuskontot för den svenska kronan just nu”, fortsätter han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer