ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Facebook och Alphabet konkurrensutreds – aktierna tappar

Delstaten New Yorks statsåklagare har inlett en konkurrensutredning mot Facebook, och väntas på måndag tillkännage att en dito ska göras av Google och moderbolaget Alphabet. Bolagen handlas ner på NY-börsen på fredagen.

Statsåklagaren i New York, Letitia James, skriver i ett pressmeddelande på fredagen att hon inlett en undersökning mot sociala medier-giganten.

”Även den största sociala medier-plattformen i världen måste respektera lagen och konsumenterna. Jag är stolt över att leda en tvärpolitisk koalition med statsåklagare som ska utreda om Facebook kvävt konkurrensen och riskerat att användarna drabbas.”

Hon fortsätter:

”Vi kommer att använda alla verktyg för att avgöra om Facebook har riskerat användardata, inverkat negativt på konsumenternas val eller höjt priserna på annonsering.”

Teamet består förutom av Letitia James från New York dessutom av delstatsåklagare från Colorado, Florida, Iowa, Nebraska, North Carolina, Ohio, Tennessee och District of Columbia.

Wall Street Journal skrev tidigare på fredagen att även Google kommer att utredas för konkurrensbrott, vilket väntas tillkännages på måndag.

Den utredningen kommer att ledas av statsåklagaren i Texas, Ken Paxton. Utredningen syftar till att kartlägga Googles påverkan på den digitala annonsmarknaden, men också att utreda om Google hanteras användardata felaktigt.

Facebook gick nyligen med på att betala 5 miljarder dollar, motsvarande över 48 miljarder kronor, i en förlikning med den federala handelskommissionen FTC rörande att Facebook anklagats för att regelmässigt lura användare att dela personliga data. 

Sociala medier-jätten utreds för närvarande också för misstankar att man gjort uppköp som till exempel av Instagram för att ta kål på konkurrensen, skriver Wall Street Journal.

Vid 18.30-tiden på fredagen svensk tid halkar Facebookaktien efter med en nedgång på 1,6 procent på stigande börs. Alphabet tappar samtidigt 0,3 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies