ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny EU-uppgörelse om problemlån

EU-ländernas regeringar har gjort upp om ett nytt regelverk för att förenkla bankernas hantering av låntagare som ställer in betalningar. Det kräver dock klartecken i EU-parlamentet för att träda i kraft.

Förslaget från EU-länderna är införandet av en mekanism för utmätning utanför domstolarna, som förenklar för banker som vill få ut panter som har använts för lån när betalningsproblem uppstår.

Andelen problemlån i europeiska banker har fallit sedan finanskrisen men är fortsatt hög i vissa länder, däribland Cypern, Grekland, Italien och Portugal. Detta hämmar kreditgivningen till finansiellt hållbara företag och hushåll.

Den mekanism som nu föreslås skulle bara gälla för lån till affärsdrivande verksamheter och inte för hushållslån, och det måste vara tydligt avtalat i lånevillkoren att mekanismen kan användas när lånet beviljas.

Lån tagna före det eventuella införandet av det nya regelverket skulle inte kunna bli föremål för den förenklade utmätningsprocess som föreslås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer