ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny enhet ska ansvara för Swedbanks arbete mot penningtvätt

Swedbank kommer att etablera en ny enhet för arbetet mot bland annat penningtvätt. Det meddelar storbanken i samband med torsdagens kvartalsrapport.

Den nya enheten, Anti-Financial Crime Unit (AFC) blir koncernövergripande och ska förutom att arbeta mot penningtvätt, terrorfinansiering och bedrägerier även arbeta med cybersäkerhet, it-säkerhet och fysisk säkerhet. Vidare ska enheten koordinera interna utredningar och ha ansvar för samarbetet med ansvariga myndigheter.

”För att Swedbank ska förtjäna förtroende från vår omvärld krävs att vårt arbete mot penningtvätt ständigt förbättras”, skriver Swedbanks tillfördordnade vd Anders Karlsson.

Den nya enheten kommer ledas av Anders Ekedahl som rapporterar direkt till vd:n. Han har tidigare varit chef för Group IT och ersätts nu av Tarmo Pajumets som utsetts som tillförordnad chef av Anders Karlsson. Styrelsen har samtidigt utsett Anders Erlandsson till tillförordnad chef för Internrevision.

Anders Ekedahl kommer att ha det övergripande ansvaret för Swedbanks arbete mot penningtvätt. Den nya enhetens arbete med att koordinera interna och externa utredningar samt hålla kontakt med ansvariga myndigheter kommer att ledas av Cecilia Hernqvist, nuvarande chef för Group Compliance. Hon ersätts av Ingrid Harbo som utsetts till tillförordnad chef för compliance-arbetet som rapporterar till vd:n.

Vad gäller de pågående utredningarna uppger Swedbank att banken samarbetar fullt ut med ansvariga myndigheter i Sverige, Baltikum och USA. Advokatbyrån Clifford Chance har anlitats som extern rådgivare med ansvar för att leda den pågående interna utredningen.

Denna interna utredning ska fokusera på att granska nuvarande och historiska kundrelationer i den baltiska verksamheten, slutsatser av tidigare interna utredningar samt hur dessa hanterats av banken och Swedbanks regelefterlevnad och styrning när det gäller åtgärder mot penningtvätt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer