ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ny centralbankschef på Island i knivigt ekonomiskt läge

  • Foto: EGGERT JONSSON/BLOOMBERG

Islands centralbank har utsett ekonomiprofessorn Asgeir Jonsson till ny chef. Han kommer att efterträda Mar Gudmundsson i slutet av augusti.

Mar Gudmundsson har styrt Islands centralbank under ett decennium sedan han tog över under den ekonomiska krisen 2008-2010.

Asgeir Jonsson tar över under en svår tid för den isländska ekonomin som sett tillväxten bromsa in till följd av bland annat sämre tider i den viktiga turismsektorn. Bland annat tyngs sektorn av lågprisflygbolaget Wow Airs konkurs. Under tiden tyngs Icelandair av problemen med Boeings olycksdrabbade 737 Max.

I slutet av juni sänkte centralbanken styrräntan för andra gången på lite mer än en månad till 3,75 procent, den lägsta nivån på åtta år. I samband med räntebeskedet i maj meddelade centralbanken att den isländska ekonomin bedöms krympa med 0,4 procent i år, ned från en tillväxt på 1,8 procent i den föregående prognosen.

Förutom de ekonomiska utmaningarna kommer den nye centralbankschefen också övervaka stora förändringar i hur tillsynen av den isländska finanssektorn sköt. Nästa år ska centralbanken och finansinspektionen slås samman för att centralisera tillsynsarbetet. Det sker samtidigt som kreditvärderingsinstitutet S&P varnat för stigande risker i det isländska banksystemet och kapat kreditbetygen för fyra av landets banker tidigare i juli.

Aesgir Jonsson doktorerade vid Indiana University 2001. Han har tidigare varit chefsekonom för Kaupthing Bank, en av de banker som stod i centrum när den isländska banksektorn kollapsade i samband med finanskrisen. Banken har sedan dess återuppstått som Arion Bank som i dag bland annat är noterad på Stockholmsbörsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer