ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Notan för ECB:s QE-program: 21.800 miljarder kronor

ECB, den europeiska centralbanken, har köpt obligationer för totalt 2.082,4 miljarder euro i sitt program för kvantitativa lättnader.

Det uppger centralbanken på måndagen.

ECB har till och med förra veckan köpt obligationer för totalt 2.082,4 miljarder euro i sitt QE-program (PSPP). Det uppger ECB på måndagen, enligt Bloomberg News.

Det motsvarar drygt 21.800 miljarder kronor. QE är förkortningen för "quantitative easing", det vill säga kvantitativa lättnader, vilket innebär att centralbanker köper obligationer, något som även amerikanska Federal Reserve och svenska Riksbanken gjort i spåren av finanskrisen.

ECB avser nu att köpa obligationer för 30 miljarder euro per månad i QE-programmet fram till och med september 2018, för att därefter minska takten till 15 miljarder euro per månad fram till årsskiftet då köpen avslutas.

ECB har samtidigt köpt säkerställda obligationer för totalt 259,8 miljarder euro och ABS:er (Asset Backed Securities) för 27,0 miljarder euro.

Programmet för köp av säkerställda obligationer inleddes den 20 oktober 2014, medan programmet för ABS-köp inleddes den 21 november 2014.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies