ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norwegianaktien rusar på nytt uppköpsrykte

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Flygbolaget Norwegians aktie rusar sedan den spanska tidningen Expansion skrivit om nya uppköpsrykten. Tidningen, som hänvisar till marknadskällor, namnger den gamla friaren IAG och även tyska Lufthansa som intressenter.

På torsdagsförmiddagen var Norwegianaktien upp 3-4 procent, men rusade snabbt över 20 procent när uppgifterna började återges i norsk affärspress.

Expansion skriver att investerare har tagit position för att lägga bud på Norwegian och hänvisar till att det varit flera stora transaktioner i aktien de senaste veckorna.

Det krisdrabbade flygbolaget, som i början av året tog in 3 miljarder norska kronor i en nyemission, har länge omgärdats av uppköpsrykten. I april i fjol konkretiserades uppköpintresset när British Airways- och Iberiaägaren IAG tillkännagav att man köpt en post i Norwegian i syfte att lägga ett bud. I början av 2019 tillkännagav IAG emellertid att intresset svalnat och att man sålt sina aktier. 

Samtidigt har Norwegians börsvärde mer än halverats sedan IAG första gången visade att man var intresserade och det är tänkbart att IAG ändrat uppfattning, skriver Expansion. Dessutom uppger källor för tidningen att IAG mycket väl kan ha placerat sin gamla aktiepost på 3,93 procent hos en mellanhand, eller att man har option på att snabbt köpa tillbaka den till ett fast pris och utan att tvingas upplysa marknaden om det. 

IAG har inte velat kommentera några av källornas uppgifter.

Det London- och Madridnoterade bolagets manöverutrymme kan samtidigt vara högst begränsat. Brittiska och spanska värdepappersregler uppges tvinga IAG att vänta i sex månader innan man kan göra ett nytt uppköpsförsök. Den regeln sätts dock ur spel om någon annan grupp ger sig in i leken först, skriver Expansion.

Norwegians aktie har rasat från kurser över 100 norska kronor till en lägsta notering på 34,90 kronor under onsdagen. Efter budryktet i spansk press handlades kursen upp till över 44 kronor på torsdagseftermiddagen.

Norwegians kommunikationschef Lassa Sandaker-Nielsen uppger i en kommentar till norska affärstidningen Dagens Næringsliv att Norwegian vare sig kan bekräfta eller förneka uppgifterna.

”Vi kommenterar aldrig spekulationer”, skriver han i ett sms.

I mars sa IAG-chefen Willie Walsh till Dagens Næringsliv att han inte gav mycket för möjligheten att komma tillbaka med ett bud på Norwegian vid ett senare tillfälle.

”Om jag ska vara ärlig vill jag aldrig säga aldrig. Men det är inte sannolikt. Om det hade varit en möjlighet för oss så hade vi behållit aktierna. I stället sålde vi. Jag är glad att vi har granskat detta som en möjlighet och jag hade gärna sett att vi fick dem ombord. Men det lyckades inte.”

För en vecka sedan ska Willie Walsh ha sagt till Expansion att ”ingenting förhindrar IAG från att agera, men det ligger inget alternativ på bordet just nu”.

Jacob Pedersen, flyganalytiker på Sydbank, säger till nyhetsbyrån Direkt att det inte är oväntat att just IAG och Lufthansa uppges vara intresserade. Men han överraskas av att spekulationerna om ett uppköp blossar upp så snart efter nyemissionen, då bolaget uppenbart arbetar för en vändning. Även om det finns intresse att köpa Norwegian, så bedömer han ägarnas intresse att sälja som ”högst osäkert”.

Bröderna Bjørn och Tore Kjos, som genom ägarbolaget HBK Holding äger 17 procent av Norwegian, har i intervjuer samtidigt gett uttryck för sin vilja att sälja. Tore Kjos har därtill uppgett att ”arabiska affärsmän” visat intresse för hans ägarandel.

Qatar Airways äger runt 20 procent av IAG.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies