ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norwegian gör nyemission på 3 miljarder – aktien rasar på Oslobörsen

Lågprisflygbolaget Norwegian planerar en nyemission på 3 miljarder norska kronor. I ett pressmeddelande skriver bolaget att fokus nu skiftar från tillväxt till lönsamhet. Aktien rasade med 26 procent på Oslobörsen och är den överlägset mest omsatta i börsöppningen.

Strax innan klockan 10 på förmiddagen har aktien återhämtat sig till muns 13 procent.

Nyemissionen ska vara fullt ut garanterad enligt ett pressmeddelande där bolaget skriver att nyemissionen genomförs för att öka bolagets "finansiella flexibilitet".

"Bolaget förändrar sitt strategiska fokus från tillväxt till lönsamhet", skriver Norwegian.

Som en konsekvens av det kommer investeringarna dras ned vilket bland annat inkluderar att skjuta upp planerade leveranser av nya flygplan.

Bolaget överväger också att sälja flygplan och avskilja delar av flygplansflottan i ett nytt bolag.

Norwegian uppger att bolaget övervägt olika alternativ för att tillgodose sina finansiella behov, bland annat på grund av förseningar i leveranser av flygplan och flygplansmotorer. En nyemission var dock inte aktuell under det fjärde kvartalet då diskussioner pågick med British Airways-ägaren IAG som lämnade två preliminära bud på lågsprisflygbolaget.

Buden avvisades dock av styrelsen och förra veckan meddelade AIG att det inte finns några planer på ytterligare bud. Norwegian uppger nu att det inte pågår några vidare diskussioner.

Samtidigt redovisar Norwegian preliminära siffror som visar att omsättningen uppgick till drygt 40,3 miljarder norska kronor under 2018 samtidigt som ebitda-resultatet uppskattas ha uppgått till minus 2,2 miljarder norska kronor.

Det kan jämföras med 2017 års omsättning på 31 miljarder norska kronor och ebitda-resultat på 60 miljoner norska kronor.

I en kommentar skriver vd Bjørn Kjos att Norwegian genomgått en period av "signifikant tillväxt" men att fokus nu blir kostnadsbesparingar.

"Vi kommer nu få på plats en stärkt balansräkning som stödjer bolagets fortsatta utveckling", skriver han.

Bolaget kommer att kalla till en extrastämma runt den 19 februari för att klubba emissionen. Ägare som representerar 33 procent av rösterna har redan åtagit sig att rösta för emissionen och Norwegian uppger att ytterligare ägare indikerat att de kommer att stödja förslaget. En av dessa är det John Fredriksen-kontrollerade bolaget Sterna Finance, skriver E24.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies