ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Northvolts vd: Vi måste accelerera utbyggnadsplanerna

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Intresset och trycket i orderboken är så stort att Northvolt kommer att behöva bygga ut kapaciteten i Skellefteå i snabbare takt än tidigare kommunicerats.

Finansieringen till en kapacitet på 16 Gwh är nu klar. Men enligt Northvolts vd Peter Carlsson behöver bolaget även accelerera sina planer på att bygga ut fabriken upp till 32 Gwh.

”Vi ser att kundtrycket kommer att öka i ännu snabbare takt än hittills”, säger han på en presskonferens på onsdagen. ”Målsättningen är att bygga klart 32 Gwh-kapacitet i Skellefteå innan 2024.”

Finansieringen av fas 2-utbyggnaden är inte klar, tillägger han.

”Vi håller på och tittar på en accelererad plan.”

I samband med dagens nyhet om finansiärerna meddelades också att Northvolt redan har fasta kundordrar på 13 miljarder dollar. Intresset drivs framför allt av momentum i bilindustrin, säger Peter Carlsson.

Det starka orderläget, som enligt Peter Carlsson motsvarar att produktionen i Skellefteåfabriken är utsåld mellan 2022 och fem år framåt, gör att Northvolt kan hålla riskfinansieringen nere och istället använda sig av lånefinansiering.

På längre sikt säger Peter Carlsson att man måste nå en kapacitet på 150 Gwh för att kunna räkna sig till en av större spelarna i Europa. Var kapaciteten ska förläggas i framtiden går inte att säga något konkret om i dagsläget, men:

”Det finns otroligt bra förutsättningar att expandera i Sverige.”

En fråga som ständigt dyker upp är hur Northvolt har tänkt sig att lösa råvarutillgången. När det gäller Skellefteåfabriken upp till 16 Gwh-kapacitet så är materialtillgången löst, meddelar Peter Carlsson.

”Vi har byggt upp en kontrakterad försörjning av råmaterial. Nu tittar vi på hur vi kan öka försörjningskedjan, både genom att öka volymerna men vi pratar också med leverantörer i närheten av oss. Det handlar till exempel om grafittillverkning, men även andra nyckelråvaror. Däremot så är det så att i början kommer vi ta material från andra håll i världen.”

På fråga om han kan garantera att inga råvaror till Northvolt, som exempelvis kobolt, kommer att utvinnas av barnarbetare eller i farliga gruvor blir svaret:

”Jag an garantera att vi inte kommer ta kobolt från gruvor där det finns barnarbete.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer