1515
Annons

Norska staten inför rätta i Högsta domstolen

Foto:Kallestad, Gorm

Miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom har förlorat i två rättsinstanser, men nu ska deras stämning mot norska staten prövas av Högsta domstolen.

Mindre räntehöjning än väntat i Australien lyfter asiatiska börser ytterligare

Amerikanska statspappersräntor rörde sig oregelbundet i USA efter svensk stängning på måndagen men pressas ytterligare neråt i Asien på tisdagen. Dollarn handlas samtidigt svagare mot euron jämfört med på måndagseftermiddagen.

Efter en tydlig uppgång inför kvartalsskiftet vände USA-räntorna markant neråt på måndagen, en rörelse som initierades av sjunkande räntor i Europa och i synnerhet i Storbritannien efter regeringens U-sväng om skattesänkningen för dem med högsta inkomsterna.

Nedgången i USA-räntorna förstärktes senare av svaga konjunkturindikationer i ISM industri-PMI för september, där i synnerhet en svag orderingång och svag jobbtillväxt hamnade i fokus.

BMO Capital noterade i ett kundbrev, som citeras av Marketwatch, att räntenedgången leddes av kortare löptider, vilket antyder förväntningar om dämpade räntehöjningsambitioner hos centralbankerna, men det kan vara väl tidigt enligt BMO-strategerna.

”Även om vi sympatiserar med idén om att oron för den senaste tidens svaghet i risktillgångar eventuellt kommer att bromsa globala penningpolitiska beslutfattares höjningsambitioner är det alltför tidigt att räkna med en vändning från FOMC”, skrev BMO-strategerna Ian Lyngen och Benjamin Jeffreys i kundbrevet.

Det tillade att en allt bredare inflation i USA gör att skälen för en ytterligare 75-punktershöjning från Fed i november är fortsatt starka.

Fedchefen i New York, John Williams, sade på måndagskvällen att han ser vissa tecken på att inflationen lättar, men trots det har underliggande pristryck för mycket momentum vilket sannolikt kommer att fortsatt kräva en period av högre räntor.

”Mer åtstramande penningpolitik har börjat att kyla ned efterfrågan och minska inflationstrycket, men vårt arbete är inte klart”, sade han, och tillade att lägre råvarupriser och förbättrade leveranskedjor borde bromsa inflationen för många varor.

”Tyvärr är det allt för de goda nyheterna om inflation. Faktum är att lägre råvarupriser och minskade leveranskedjeproblem inte kommer att vara tillräckligt för att få ned inflation till vårt tvåprocentsmål”, fortsatte John Williams.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar industriorder för augusti samt JOLTS-data för samma månad, båda klockan 16.00. Det står också en lång rad Fedledamöter på talarlistan under eftermiddagen/kvällen.

Det är fortsatt helgstängt i Kina och Hongkong, men i övriga Asien noteras överlag en positiv börsutveckling på tisdagen i spåren på den positiva kvartalsinledningen i New York på måndagen. Marknadsaktörer förefaller inte ha oroats mycket av nyheten att Nordkorea avfyrade en ballistisk robot över Japan för första gången på fem år.

Asiatiska börser fick ytterligare ett litet lyft när Australiens centralbank (RBA) meddelade att den höjer styrräntan med ”bara” 25 punkter, till 2,60 procent. Konsensusprognosen väntade +50 punkter, till 2,85 procent.

”Dagens fortsatta höjning av styrräntan kommer att hjälpa till att uppnå en mer uthållig balans mellan efterfrågan och utbud i Australiens ekonomi. Det är nödvändigt för att föra ner inflationen. Styrelsen räknar med att höja räntan ytterligare under perioden framöver”, sade RBA-chefen Philip Lowe i en kommentar.

Den tvååriga statspappersräntan i Australien föll initialt med närmare 25 punkter, till 2,90 procent, efter räntebeskedet, men har därefter vänt upp till runt 3,00 procent. Även amerikanska statspappersräntor sjönk något i spåren på RBA-beskedet.

Australiendollarn sjönk samtidigt från cirka 0:650 till strax under 0:6460 strax efter räntebeskedet.

Den europeiska makrodatakalendern är relativt tunn på tisdagen, med Eurostats redovisning av augusti-PPI, klockan 11.00, som sannolik höjdpunkt.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera