ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norska schackförbundet sa nej till svenska spelmiljoner

  • Norska schackstjärnan Magnus Carlsen. Foto: Johansen, Carina

Norska schackförbundet hade möjlighet att ingå ett lukrativt samarbetsavtal med det svenska spelbolaget Kindred. Men mångmiljonavtalet som hejats på av landets schackstjärna Magnus Carlsen blev nedröstad på förbundets kongress under söndagen.

Norges sjakkforbund skriver själva att avtalet som skulle ge förbundet 10 miljoner norska kronor per år under fem år har skapat en våldsam debatt i schack-Norge. Motståndare har bland annat menat att en medlemsbaserad organisation som Norges sjakkforbund inte ska agera lobbyister åt utländska oreglerade spelbolag som vill påverka norska politiker att ändra spellagarna.

Till slut valde 132 delegater att rösta nej till sponsoravtalet medan 44 delegater röstade ja. Förbundschefen Morten L. Madsen som varit en stor förespråkare av avtalet säger sig trots beslutet vara glad för det brinnande engagemang som många har visat för schack: 

”Jag hoppas verkligen att detta engagemang kommer att fortsätta. Många resursstarka personer har kommit med bra och kreativa inspel kring hur norsk schack ska kunna öka sin inkomstbas och jag räknar med att dessa kommer att ta detta engagemang vidare i en gemensam ansträngning för att förbättra den ekonomiska situationen i schack-Norge”, skriver han i en kommentar till beslutet.

Bland de som varit för sponsoravtalet finns också den norska schackstjärnan Magnus Carlsen som varit tydlig med att det skulle gett de medel som behövs för schack-Norge.

Från Kindred kommenterar man beslutet och berömmer Norges Schackförbund för en ”öppen, orädd och demokratisk process”.

”Vi hoppas att diskussionen som varit kan leda till att framträdande aktörer inom näringslivet och potentiella sponsorer ser den potential som ligger under Norges Schackförbunds vingar så att norsk schack kan få tillgång till den finansiering de förtjänar”, skriver Kindred.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer