ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norsk oljeplan på pumpen – massiva försäljningar om intet

Norges statliga oljefond ska sluta investera i oljebolag. Men efter tekniska justeringar och politiska kompromisser ser det som skulle vara massiva försäljningar snarare ut att bli en betydligt mindre dramatisk historia enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Redan 2017 föreslog Norges Bank att den norska oljefonden skulle sluta investera i oljetillgångar. Då låg drygt 6 procent av fondförmögenheten i olje- och gasbolag. Centralbanken argumenterade då för att fondförmögenheten borde diversifieras till andra sektorer eftersom intäkterna kommer från den norska oljesektorn och att fondens riskbild därmed snedvrids.

I våras gavs till slut klartecken från Norges regering. Beskedet skapade svallvågor på marknaden – med ett marknadsvärde på 8.938 miljarder norska kronor vid utgången av första kvartalet är fonden en investerare att räkna med.

Men efter politiska kompromisser och tekniska justeringar ser de faktiska försäljningarna inte ut att bli större än innehavet i Royal Dutch Shell enligt Bloomberg.

Från början rörde det sig om innehav värda 37 miljarder dollar, motsvarande över 355 miljarder kronor, som skulle avyttras. I samband med att den nya investeringsinriktningen godkändes gav regeringen dock undantag från oljejättar som Shell med hänvisning till att de också investerar i förnybar energi.

I och med den begränsningen uppskattades att avyttringarna istället skulle krympa till drygt 7,8 miljarder dollar. Även den siffran väntas dock minska då den baseras på ett kategoriseringssystem från FTSE Russell. Tidigare ingick rena oljeproduktionsbolag i samma kategori som företag verksamma inom till exempel raffinaderier och petrokemiska produkter.

Sedan beslutet i våras har den kategorin istället brutits upp i två separata och enligt analytiker Bloomberg talat med kommer det norska finansdepartementet sannolikt välja att begränsa avyttringarna till rena oljeproducenter.

Värdet på de innehav som kommer att säljas väntas därmed krympa från ursprungliga 37 miljarder dollar till 5,7 miljarder dollar enligt Bloombergs beräkningar. Det kan jämföras med innehavet i jätten Shell som var värt 5,9 miljarder dollar vid årsskiftet.

Det norska finansdepartementet försvarar i en skriftlig kommentar till Bloomberg beslutet med att fondens intäkter framför allt kommer från oljeproduktion och att det därmed är rimligt att fasa ut innehav i oljeproducenter men att det inte finns någon anledning till att lämna sektorn helt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer