ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norsk oljelobbyist: Greta Thunberg har fel

Karl Eirik Schjott-Pedersen, chef för Norges oljelobby, oroas över bristen på nyanser i kritiken mot oljan. I en intervju med Bloomberg varnar han för att debattklimatet kommer skada Norges viktigaste källa till välstånd. 

Branschorganisationen Norsk olja och gas uppskattar investeringar för 37 miljarder dollar står på spel under de kommande fem åren.

Den generösa oljepolitiken i landet har krattat manegen för de norska oljebolagen, men en del av dessa förmåner kommer försvinna om tvivlet för branschens framtid växer, menar Karl Eirik Schjott-Pedersen.

En stor del av debatten handlar om at förändra ramverk, något som skulle vara mycket känsligt för kommande investeringar, som redan nu har fått allt färre sanktioneringar från staten, menar oljelobbyn. Ett exempel är att den norska regeringen tidigare i år drog tillbaka stödet för oljeborrning i Lofoten, Vesterålen och Senja.

Karl Eirik Schjott-Pedersen passar också på att ifrågasätta miljöaktivisten Greta Thunbergs uppmaning till Norge att fasa ut oljeproduktionen. Det skulle vara kontraproduktivt, då det bara skulle leda till högre utsläpp globalt, menar Schjott-Pedersen.

Norge har nämligen lägre utsläpp än andra länder, dessutom är norska oljeprodukter betydligt miljövänligare än andra, forsätter han.

”Thunberg har rätt i att vi måste minska utsläppen. Hon har också rätt i att olja kommer bli mindre viktigt. Men hon har fel när hon säger att vi måste sluta med olja- och gasproduktion för att nå Parisavtalet”, avslutar Karl Eirik Schjott-Pedersen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer