ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norsk chefsekonom: Svenskarnas fel att NOK faller

Svagheten i den svenska kronan belastar även värderingen av den norska valutan. Det säger Bjørn Roger Wilhelmsen, chefsekonom på Nordkinn Asset Management till Dagens Næringsliv.

Trots en lättare stämning på marknaderna och stigande oljepriser – på fredagen sjunker de visserligen, men efter en stark vecka – så har den norska kronan fortsatt att försvagas under augusti. På torsdagen handlades dollarn för 9,11 norska kronor och euron för 10,06 kronor. Det är den svagaste nivån sen 2002, för dollarn räknat.

På fredagen har kronfallet avtagit och NOK ligger oförändrad.

I en miljö där Norges Bank höjer räntan och norsk ekonomi tuffar på har ekonomerna svårt att förklara svagheten i den norska kronan. Bjørn Roger Wilhelmsen säger att den till stor del kommer sig av eskaleringen i handelskriget, som fått investerare att överge mindre valutor till förmån för säkrare hamnar.

En annan orsak han anger är den svaga utvecklingen för den svenska kronan. Det har tidigare funnits en tydlig korrelation mellan valutorna.

”Även om det inte finns några goda fundamentala förklaringar till varför det finns ett så starkt samband mellan svenska och norska kronor så finns det ett sådant”, säger han.

En tänkbar förklaring är att utländska investerar drar likhetstecken mellan de skandinaviska valutorna.

På torsdagen kom siffror från Konjunkturinstitutet där barometerindikatorn sjönk och utsikterna för industrin sänktes, bolagens anställningsplaner dämpades och hushållen oroade sig mer, särskilt för svensk ekonomi. 

Inte bara svenska utan även norska kronan tappade – trots att Norge samtidigt redovisade relativt starka BNP-tal i går.

”Den svenska industribarometern var mycket svagare än väntat. Det är helt uppenbart att svensk ekonomi är på väg ner, tendensen är oroväckande”, säger Bjørn Roger Wilhelmsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer