ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norge inte längre Europas största elbilsmarknad

  • Foto: Ronny Karlsson, @imageAuthorName

Sedan Nissan Leaf lanserades 2010 har Norge varit ohotad etta på den europeiska elbilstronen, men i november såldes för första gången fler elbilar på en annan europeisk marknad. 

Fram till och med november har hittills i år 56.893 elbilar sålts i Norge. Men på jättemarknaden Tyskland såldes under samma period 57.533 elbilar, enligt transportmyndigheter i Norge och Tyskland, skriver Bloomberg. Det är första gången på nära ett decennium som Norge får se sig omsprunget som elbilsland nummer ett, och det är nog inte heller sista. 

Både Volkswagen, Daimler och BMW satsar just nu enorma belopp på att utveckla nya elbilsmodeller för att förse inte bara bilhungriga centraleuropeiska länder utan hela världen med nya batteridrivna bilar.

”Offensiven att ta fram nya elmodeller är i full gång”, säger Bernhard Mattes, chef för den tyska billobbyorganisationen VDA till Bloomberg.

Fram till 2023 ska tyska biltillverkare ha tagit fram 150 nya elbilsmodeller och till 2024 är investeringstakten i storleksordningen 50 miljarder euro, motsvarande 527 miljarder kronor.

Ett första embryo till hur elbilsskiftet kommer att te sig i Tyskland och andra länder har gjort sig gällande i statistiken de senaste månaderna; Samtidigt som elbilsförsäljningen i Norge dippade med 27 procent i november till 3.697 ökade den med 9,1 procent i Tyskland till 4.651 under månaden.

Men även om ökningen är rejäl procentuellt så står elbilarna fortfarande för en liten del av det totala antalet sålda bilar. I Europa som helhet ökade elbilsförsäljningen ”bara” med 3,1 procent det senaste kvartalet enligt branschorganisationen Acea.

Att Norge blivit en så stor fisk i en liten europeisk elbilsdamm har också sin förklaring i att norska staten subventionerar elbilar, säger fordonsanalytikern Matthias Schmidt till Bloomberg.

Den tyska regeringen har också börjat sockra möjligheterna till rabatter för elbilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer