ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordic Capital hann ut i tid: Nytt rapportras från Mölnlycke-konkurrenten

  • Kristoffer Melinder, vd Nordic Capital Foto: Jesper Frisk

Medicinteknikbolaget Convatec tappar över 20 procent på Londonbörsen efter torsdagens rapportbesvikelse. Bolaget lanserar nu en investeringsplan värd motsvarande 1,4 miljarder kronor i ett försök att komma på fötter igen.

På torsdagen var det dags för Mölnlycke-konkurrenten Convatec att summera ett tungt 2018. Redan i augusti flaggade bolaget för problem med produktionslogistik. Två månader senare kom en rejäl vinstvarning och nyheten att dåvarande vd Paul Moraviec lämnar bolaget med omedelbar verkan. Aktien rasade över 30 procent på dagen.

Convatec, som tillverkar sårvårdsprodukter, redovisar ett rörelseresultat för helåret 2018 på 429,4 miljoner dollar, vilket innebär en minskning på 6 procent jämfört med året innan. Den organiska tillväxten noteras till 0,2 procent – klart under vad bolaget guidat för på 2,5 till 3 procent.

”De här resultaten är en besvikelse sett i ljuset av den guidning vi satte för intäkter och marginal i början av 2018”, säger Convatecs vd Rick Anderson i bokslutskommunikén.

I samband med rapporten meddelas att bolaget lanserar en investeringsplan värd 150 miljoner dollar, motsvarande närmare 1,4 miljarder kronor, över en treårsperiod.

”Vi har solida fundamenta, ett robust kassaflöde och har sänkt vår lånefinansiering, men vi behöver investera i verksamheten under de kommande tre åren”, säger Rick Anderson.

Marknaden mottog rapporten med stor förskräckelse på torsdagen. Aktien hade vid lunchtid rasat omkring 21 procent och fördjupat nedgången på 45 procent de senaste sex månaderna.

Bolaget sänker i rapporten sin prognos för rörelsemarginalen för helåret 2019 till 18-20 procent från 23,4 procent för 2018 och flaggar för att Storbritanniens utträde ur EU kan komma att påverka försäljning, produktion och bolagets logistikcenter i Nederländerna.

Det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital förvärvade det brittiska medicinteknikföretaget från den amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb 2008. När Convatec sedan noterades på Londonbörsen hösten 2016 värderades bolaget till 4,4 miljarder pund i vad som då beräknades vara den största medtech-introduktionen på tio år.

Sedan dess har Nordic Capital sålt av sitt innehav i bolaget i flera omgångar och gjorde sin slutgiltiga sorti innan vinstvarningen i höstas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer