ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordenbörserna lyfte – stigande oljepriser gödde Oslobörsen

De nordiska börserna utvecklades starkt på måndagen, efter helgens tecken på lättnad i handelskonflikten mellan USA och Kina.

Det nordiska samlingsindexet Vinx 30 stärktes 1,4 procent till 942.

Under G20-mötet kom USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping överens om ett eldupphör för att fortsätta diskussionerna om ett avtal. Båda parterna ska återuppta förhandlingarna "där man slutade" men något datum är inte bestämt.

Oslobörsens OBX-index stärktes 1,6 procent till nivån 811.

Uppgången hjälptes i först hand av oljeaktier, som gynnades av ett stigande oljepris efter att Opec med samarbetsländer enats om nio månaders förlängning av produktionsbegränsningarna.

Samtidigt rapporterade norska Dagens Näringsliv att Aker BP ska överta Equinors andel i Lundin Petroleum. Aker BP skulle enligt uppgifterna föra över ägarandelen i Noaka och därutöver betala ett miljardbelopp till Equinor. Equinor och Aker BP är oeniga i hur Noaka ska byggas ut. Aker BP ökade nära 6 procent medan Equinor lyfte 2,8 procent. 

Köpenhamnsbörsens OMXC25-index adderade 1,7 procent till nivån 1.141.

Vestas hade medvind i spåren av att bolaget meddelat om order värda 1.152 megawatt under helgen, skrev Ritzau. Aktien steg 4,4 procent.

Coloplast meddelade det franska hälsoministeriet har presenterat en ny prisreform inom stomi, inkontinens och sårvård. Enligt Sydbank var reformen inte lika hårt som väntat och aktien steg 3,5 procent. 

Helsingforsbörsens OMXH25-index utökades med 1,2 procent till 4.005. 

Maskinuthyrningsbolaget Cramo föll 46,5 procent efter att det knoppat av sin modulverksamhet till ett fristående bolag med namnet Adapteo. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer