ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nordeas vd ”erkänner blankt” – kommer att betala böter i Danmark

  • Foto: Amanda Lindgren, Amanda Lindgren (Di)

Nordeas vd Casper von Koskull säger att han vill att politikerna inrättar en ny multinationell EU-myndighet som ska arbeta över landsgränserna med att bekämpa penningtvätt.

Det säger han i en intervju med den danska tidningen Børsen.  

"Bankerna kan inte lösa detta själva. Vi behöver en internationell myndighet för att se till att bankernas bekämpning av penningtvätt är effektiv och alla banker är på samma nivå", säger han i intervjun.

Nordeas vd uppger vidare att banken inte har varit tillräckligt bra på att bekämpa penningtvätt och att han förväntar sig att banken kommer att bötfällas i Danmark.

”Vi erkänner blankt att vi inte har varit bra nog på Nordea. Vi har fått stora böter för det i Sverige och vi kommer också att betala böter i Danmark”, säger Casper von Koskull.

Enligt bankchefen ska det röra sig om händelser flera år tillbaka i tiden då banken ska ha underskattat svårigheten i uppgiften att bekämpa penningtvätt, men han uppger att man nu är på en ”fundamentalt annan plats”.

”I Nordea har vi system, människor och kompetenser för att bekämpa penningtvätt. Men jag kan kontrollera bara en del av kedjan för att förhindra tvätt. Det finns ingen tvekan om att vi kan göra mer, men det kräver bland annat bättre delning av information och samarbete med andra delar av samhället”, säger han till Børsen.

”Jag skulle vilja säga att vi ännu i dag inte är där vi skulle vilja vara i kampen mot penningtvätt, även om vi har använt miljarder och tusentals anställda för att lösa uppgiften”.

På Casper von Koskulls önskelista till politikerna står även möjligheten att kunna blockera problemländer som potentiellt kan ge kriminella en bakdörr in till EU:s banksystem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer