ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Finska finansinspektionen utreder Nordeas funderingar om negativ ränta

  • Foto: Henrik Montgomery/TT

Nordeas nytillträdde vd avfärdar inte möjligheten att införa negativ ränta på privata konton.  Det har fått finska finansinspektionen att agera.

”Vi väntar på våra juristers utlåtande”, säger Jyri Helenius, biträdande chef och avdelningschef för banktillsyn för finska finansinspektionen till Bloomberg.

Bankens funderingar över negativ ränta kommer efter en lång tid med negativ ränta i stora delar av Europa. 

”Vi följer situationen noga. Vi måste se till varje lands ränteläge och vad konkurrenterna gör”, sa Frank Vang-Jensen till Bloomberg när han tillträdde som vd förra veckan.

Men Nordea skulle i sådant fall inte vara först ut. I Danmark, som haft minusränta sedan 2012, har både Jyske Bank och Sydbank infört negativ ränta för alla kunder med mer än 7,5 miljoner danska kronor på kontot.

Jyri Helenius vill inte spekulera vad finansinspektionens beslut kan bli och understryker att den negativa räntan är en ny värld för alla. 

Dagens stora rysare i banksektorn är om ECB kommer sänka depositräntan, den ränta bankerna betalar till ECB för att sätta in pengar. Om räntan sänks som väntat till minus 0,50 är bankernas förhoppning att strukturen ändras så att de får en specialinlåning till en högre ränta än depositräntan.

Nordea skriver i ett tillägg till Di att banken för närvarande inte har några planer på att införa negativa räntor för kunder i Sverige. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer